Lajtner: Vraćanje azilanata svake dve nedelje

Izvor: Info-ks (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner izjavila je danas da će emigranti sa Kosova biti vraćani svake dve nedelje i da austrijske vlasti na tome ubrzano rade.

"U Austriji smo odlučili da preduzmemo brze mere na predemtima tražilaca azila i sve procedure će se zaključivati u roku od 10 dana od podnošenja zahetva za azil. Bitno je da se kosovski državljani vrate kućama, i u tom smislu ćemo svake dve nedelje, a po potrebi i češće  organizovati čarter letove", rekla Aje ministarka unutrašnjih poslova Austrije i dodala se se razgovara i sa Srbijom kako bi migrantima omogućila prolaz.

Lajtner je rekla da je Austrija četvrta zemlja po broju zahteva za podnošenje azila i da već ima dosta izbeglica iz Sirije.

“Zato je veoma bitno da povučemo jasnu granicu između onih koji su pobegli od rata i onih koji su se iselili iz zemlje. Mi razumemo sve koji traže pomoć od nas, ali ne možemo prihvatiti one koji nemaju razloga da traže azil.”

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije je istakla da ilegalne migracije štete i Kosovu i Austriji i pozvala kosovske zvaničnike da ozbiljno shvate ovaj problem.

"Moja poruka je da se ovaj problem veoma ozbiljno shvati, i nije istina da čim stupite na tle Austije dobijete azil i radno mesto. Nije sigurno da će se to desiti, i onako kako ste vi zamislili”, rekla je Lajtner i dodala da je Kosovo sigurna zemlja u kojoj je moguće dobro živeti.

Ona je pozvala građane Kosova da ne nasedaju na ponude “prevaranata” da ih prevedu u zemlje Evropske unije.

"Nemojte verovati prevarantima koji vas prevode preko granice, jer je njihov cilj samo lična korist i da se obogate. Mnogi su dali veliki novac kako bi otputovali u zemlje EU, ali kada se vrate, biće siromašniji nego kada su otišli", rekla je ministarka.

Lajtner je istakla neophodnost pomoći Kosovu da se ekonomski razvija kako bi se sprečili negativni trendovi.

"Bitno je da EU pomogne u pravcu obezbeđivanja bolje perspektive za Kosovo, kroz ekonomski razvoj i  otvaranje novih radnih mesta”, rekla je ona pozdravljajući posetu komesara za proširenje Johanesa Hana.

Austrijska ministarka je podvukla značaj regionalne saradnje u sprečavanju ilegalnih migracija, a posebno je

“Veoma je bitno da moje kolege iz Mađarske, Kosova i Srbije sarađuju po ovom pitanju. I Mađarska mora uraditi dosta posla na granici sa Srbijom i da preuzme više mera kako bi se sprečio prelazak”, rekla je ona i dodala da je Austrija do sada pružala podršku  u ljudskim resursima.

Austrijska ministarka je obećala da preneti zabrinutst premijera Mustafe  kako bi se dobila podrška od Austrije, ali je istakla da vizna liberalizacija u ovom trenutku nije rešenje za Kosovo.

"Liberalizacija viza nije rešenje. Kosovo na ovom putu mora preduzeti još mnogo koraka.kako bi ispunilo neophodne standard, ali to je proces koji su prošle sve zemlje, i mi cemo vas na tom putu podrzavati”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije.

Premijer Kosova Isa Mustafa podržao je stav austrijske vlade da ne omogući azil za građane Kosova.

"Mi smatramo da građani (Kosova) imaju punu bezbednost ovde, jer je ovo sigurna zemlja i naši građani se ni u jednom slučaju ne mogu porediti sa izbeglicama iz Sirije i drugih ratnih područja. Podržavamo pristup austrijske vlade da ne daju azil građanima Kosova, tražimo da se sto pre vrate ovde, da vrate svoju decu u škole, da se vrate svojim poslovima, jer je takvo stanje štetno za Kosovo i sve zemlje obuhvaćene ilegalnom migracijom sa Kosova", rekao je Mustafa.

 



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.