Zvanično: Potpisan sporazum AKR-PAN

19:10 – Zvanično: Potpisan sporazum AKR-PAN

U međuvremenu, mediji u Prištini javljaju i da je i zvanično potpisan sporazum između Pacolijeve AKR i PAN-a. Sporazum su potpisali Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli. 


Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Lider Alijanse za Novo Kosovo, Bedžet Pacoli, napisao je pismo svim članovima predsedništva svoje stranke kako bi opravdao odluku da uđe u vladu sa PAN-om. 

20:00 – KoSSev: Portal arbresh.info objavio je dokument sporazuma a što prenose i ostali mediji. Alijansa za budućnost Kosova imaće, prema ovom tekstu, sledeće pozicije, odnosno predvodiće sledeća ministarstva u novoj kosovskoj vladi:

Prvi potpredsednik Vlade, ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo životne sredine, ministarstvo poljoprivrede, ministarstvo ekonomskog razvoja.

Zamenike ministara imaće u ministarstvima spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, životne sredine, kao i: 
zamenika ministra socijalne zaštite, ministra zdravlja, ministra kulture
i ministra prosvete.

Ovo je celo pismo. 

Zašto je AKR u Vladi?

Zemlja je bila blokirana.

Pozicija AKR-a je bila da je Kosovu potrebna široka vlada nakon izbora 11. juna.

AKR i njeni poslanici, kao i drugi subjekti u koaliciji LAA, ovlastili su predsednika LDK da pregovara sa drugim subjektima i koalicijama kako bi se uspostavile nove institucije.

AKR je dosledno insistirala da LDK i LVV postignu sporazum o stvaranju parlamentarne većine.

Čekali smo LVV i LDK da postignu sporazum, ali to je bilo uzaludno.

Takođe smo dali vremenski rok, uz dobru volju za postizanjem dogovora. Mi smo aktivno posredovali u ovom pravcu, ali to je bilo uzaludno.

Insistirali smo na sveobuhvatnoj ili tehničkoj vladi za određeni period, gde bi sve stranke bile izabrane, gde bi ključne tačke bile da se reši kako da se Kosovo ne drži kao talac, a zatim da se izađe na izbore.

Čak ni ovu opciju niko nije hteo. 

Kosovo nema luksuz da ostane blokirano. Izgubili smo milione i milione evra zbog političke blokade. Čak su i plaćanja za ratne veterane blokirana blokadama. Kratkoročno su takođe ugrožene zarade od preko 60.000 za državne službenike.

Na međunarodnom nivou, Kosovo, svakog dana, gubi svoje prijatelje, imidž i poverenje. Investitori pre nego da dođu – odu.

Međunarodni partneri iz dana u dan gube svoj interes i odgovornost se prenosi na lokalno stanovništvo. 

AKR, liberalna stranka kojoj je na prvom mestu, pre svega, interes države i građana, ne može biti deo blokade, nego treba da traži rešenje tamo gde je moguće. 

AKR je sada u interesu građana i odlučila je da podrži mandat vlade, kako bi zemlja dobila vladu, i izašla iz teške institucionalne krize, bez stvaranja dodatne traume građanima i imidžu Kosova.

AKR ne pravi koaliciju sa PDK, niti sa bilo kim drugim, već pravi sporazum o vladi sa mandatarom Ramušem Haradinajem, uz mnoštvo predloga za reforme koje će zemlju preusmeriti na pravi put.

Reforme u javnoj administraciji, zakonu o javnim nabavkama, sudstvu da ubrza rešavanje nerešenih slučajeva, ponovno pokretanje slobodnih ekonomskih zona, stvaranje modernih instrumenata za uvođenje kosovske imovine u ekonomski lanac, reforme u poljoprivredi, očuvanje životne sredine, oživljavanje rudarstva, razvoj moderne infrastrukture, investicije u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, očuvanje kulturnog nasleđa.

Integracija Kosova na međunarodnoj sceni i članstvo u svetski poznate međunarodne organizacije, predstavlja neosporan uslov saradnje – ovo su teme o kojima se raspravljalo sa mandatarom vlade i za koje postoji potpuni sporazum.

Ministarstva na kojima će biti AKR biće efikasna, uspešna i sa opipljivim pozitivnim rezultatima za građane.


KoSSev – AKR je prethodno raskinula koaliciju sa LDK, o tome čitajte u posebnoj VESTI.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.