Zvaničnici SAD sa Osmani: Podržavamo suverenitet Kosova, kroz dijalog do evroatlantske integracije

Vjosa Osmani SAD
FOTO: Vjosa Osmani/Tviter

Kosovo je „blagosloveno brojnim prijateljima“, poručila je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, nakon serije sastanaka u SAD-u sa zvaničnicima ove zemlje. Tvrdi da Priština i dalje uživa podršku Amerikanaca, a slične poruke u prethodnim danima slali su kongresmeni i senatori sa kojima se Osmani sastajala.

Kosovska predsednica izvestila je u poslednjoj objavi na Tviteru da se sastala sa specijalnim asistentom američkog predsednika, Amandom Sloat.

„Razgovarali smo o dešavanjima u Evropi, važnosti udruživanja snaga u borbi protiv malignih uticaja na Zapadnom Balkanu, ključnim reformama na Kosovu i mogućnostima za unapređenje odnosa Kosova i SAD-a“, poručila je Osmani u objavi.

Kaže da je zadovoljna zbog toga što može da potvrdi da Kosovo uživa podršku SAD-a.

Osmani se dan ranije sastala sa savetnikom u Stejt departmentu, Derekom Šoletom.

„Razgovarali smo o našem trajnom partnerstvu i čvrstoj posvećenosti SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova“, poručio je Šolet takođe na Tviteru i naznačio da podržava evroatlantske integracije Kosova.

U međuvremenu se o sastanku sa ovim američkim zvaničnikom oglasila i kosovska predsednica.

„Izrazila sam najdublju zahvalnost za decenije prijateljstva i partnerstva između naša dva naroda, našu posvećenost našim zajedničkim vrednostima i volju naroda Kosova da ojačamo i unapredimo našu saradnju“, poručila je Osmani.

Šolet se ujedno sastao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o „zajedničkim prioritetima“, uključujući i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Poručio je da je dijalog „ključan za evropsku budućnost Kosova“.

Kosovska predsednica je u prethodnim danima održala više sastanaka sa američkim senatorima i kongresmenima, a poslednji sa Ričijem Toresom i i Džimom Himesom.

„Zahvalila sam se Ričiju Toresu i Džimiju Himesu na svim inicijativama kojim su podržali Kosovo, našu evroatlatsku agendu i članstvo u međunarodnim organizacijama“, poručila je Osmani.

Naznačila je da će nastaviti da radi sa njima na jačanju „posebnih odnosa Kosova i SAD-a“.

„Građani Kosova su zaista blagosloveni našim brojnim prijateljima i zagovornicima“, zaključila je Osmani.

Podsetimo Osmani i Kurti su početkom nedelje otputovali u SAD kako bi prisustvovali sahrani bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt. Ovo je njihova prva zvanična poseta SAD-u od preuzimanja funkcije predsednice, odnosno premijera.

Pročitajte još:

Osmani sa senatorima: Srbija sa Rusijom nastavlja da igra destruktivnu ulogu u regionu

Osmani u SAD-u sa kongresmenima i senatorima

Kurti i Osmani danas putuju u SAD, prisustvuju sahrani Medlin Olbrajt

Nakon Beograda i Sarajeva, američki senatori stigli u PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.