Zupče: Pucano na vozilo pogranične Kosovske policije

Vest je ažurirana

Prema najnovijim informacijama put ka Zupču iz pravca Zubinog Potoka je odblokiran, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije regiona za Sever. Prema istom izvoru, uviđaj su jutros obavile jedinice za forenziku i borbu protiv terorizma Centralne policijske direkcije u Prištini.

Jedinica pogranične patrole Kosovske policije napadnuta je iz vatrenog oružja jutros u Zubinom Potoku, potvrđeno je iz Kosovske policije. Ovo je ujedno šesti napad na policiju samo tokom ovog meseca.

Jutrošnji novi napad dogodio se u selu Zupče u ovoj opštini, u blizini dečijeg obdaništa, potvrdio je potom za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

Po dobijanju informacija o pucnjavi, kako dodaje, na lice mesta izašle su istražna i patrolna jedinica.

„Uvidom na licu mesta potvrđeno je da je došlo do napada na vozilo službene granične policije, da ima oštećenja za koje se sumnja da je od vatrenog oružja“, kaže Radović.

Uviđaj i istraga ovog slučaja je u toku, a uključene su jedinice KP na regionalnom nivou.

U pucnjavi niko nije povređen.

Kako javlja Andrija Lazarević iz Zubin Potok info za naš portal, pozivajući se na svedočenja meštana, put u Zupču iz pravca Zubinog Potoka trenutno je blokiran, te su građani koji su se uputili ka ovoj deonici morali da idu zaobilaznim putem.

Na ulazu u Zupče se nalaze dva džipa specijalnih kosovskih jedinica.

U međuvremenu, jutrošnji napad najoštrije je osudio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, dodajući da „podizanje tenzija nema nikakve veze sa Srbima“.

„Najoštrije osuđujemo napad na vozilo KPS, kao i svaki dosadašnji pokušaj ugrožavanja mira i stabilnosti. Podizanje tenzija na terenu, posebno na severu, nema nikakve veze sa Srbima. Ali ima veze sa potrebom mnogih da se Srbi ocrne“, napisao je Petković na svom Tviter nalogu.

„Zapitajte se – kome ovo ide u prilog?!“, dodao je on.

Osudama se pridružila i Srpska lista, koja je takođe istakla da Srbi nisu uključeni u ove incidente.

„Ovaj incident ima za cilj destabilizaciju prilika, ali i pokušaj da se Srbi predstave kao neki nasilnici, što ne odgovara istini“, navela je SL u saopštenju.

Oni su ujedno pozvali građane na suzdržanost: „da ne nasedaju na provokacije i ne dozvole da ovakvi incidenti ugroze preko potreban mir na ovim prostorima“.

Podrctali su da onaj ko je uključen u jutrošnji incident „ne misli dobro srpskom narodu“.

Inače, napadi na Kosovsku policiju, pretežno u opštini Zubin Potok, intenzivno su počeli da se događaju od polovine ovog meseca, kada je za samo tri dana policija napadnuta četiri puta u ovoj opštini, što je registrovala sama policija.

Prvi napad se dogodio postavljanjem metalnih ježeva na put gde prolaze patrole, drugi put policija je gađana kamenjem, potom je na policijsko vozilo pucano iz vatrenog oružja, a sutradan i bačene dve ručne bombe.

Poslednji napad dogodio se na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, kada je, kako je tada potvrđeno, policija napadnuta pirotehničkim sredstvima – petardama.

Upravo ovi incidenti bili su povod za seriju snažnih optužbi najviših kosovskih zvaničnika, koji su tvrdili da su napadi na kosovske policajce direktno organizovani iz Srbije, te da su u pitanju „teroristički napadi“.

Srpska lista se povodom tih napada nije oglašavala, dok je direktor Kancelarije za KiM tada apelovao na prištinske zvaničnike da se uzdrže od neodgovornih spekulacija i isticao da se Beograd zalaže samo za mir.

Šta se događalo, podsetite se u:

KOHA: Na Severu napadi na KP, stručnjaci strahuju od eskalacije situacije, cilj da se izazove novi sukob na Balkanu

Čeku Petkoviću: Prestanite sa terorističkim napadima na našu policiju, izvinite se za genocid, SPC dobrodošla da se tome pridruži

KOHA o „bitkama“ na Severu: Sever godinama vruće ognjište

Kosovska policija: Gađali nas petardom kod Jarinja iz pravca Srbije

Američki ambasador i EU osuđuju incidente na Severu, ali i pozivaju na uzdržavanje od nepotrebnih spelulacija

Petković: Priština da se uzdrži od neodgovornih spekulacija, može da se ugrozi stabilnost na terenu

Iz Prištine optužbe na račun Srbije za incidente sa Kosovskom policijom na Severu

Kallxo: Zbog uviđaja put ka Brnjaku blokiran

Pucano na pograničnu policiju kod Gazivoda; Za tri dana četiri napada na policiju na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.