Stano: Sporazumi u vezi sa mostom na Ibru biće sprovedeni u najkraćem roku

Most na Ibru Kosovska Mitrovica zima
Foto : KoSSev

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptrian)

Jedan od dogovora postignutih dijalogom u Briselu je i revitalizacija mosta na Ibru. Ali, tako nešto se još uvek ne dešava sa ovim mitrovičkim mostom, koji godinama razdvaja stanovnike južnog i severnog dela Mitrovice.

Iz Evropske unije su za RTK objasnili da su radovi na revitalizaciji ovog mosta već završeni i da se sa Prištinom i Beogradom radi na primeni dogovora postignutog u Briselu.

Portparol Evropske unije, Peter Stano, rekao je za ovaj medij da su tehnički radovi na revitalizaciji glavnog mosta i njegove okoline u Mitrovici takođe završeni.

„EU radi i sa Beogradom i sa Prištinom. Svi sporazumi iz dijaloga u vezi sa mostom biće u potpunosti sprovedeni u najkraćem mogućem roku“, rekao je Stano.

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da mostovi treba da predstavljaju zajednicu građana i mogućnost slobodnog kretanja.

„Mislim da obnova donosi još jednu priliku nakon sporazuma potpisanog 2016. godine, zatim je postao operativan 2017. i nastavljen po sporazumu Ali nažalost svaki put pod pritiskom, ili pod pritiskom Beograda, svaki put je bio kao kost u grlu. Nadam se da će se novim sporazumom prvo revitalizovati odnosi između dve strane reke, a istovremeno se omogućiti slobodno kretanje koje nedostaje u tom pravcu“, kazao je.

Krajem 2016. godine počeli su radovi na projektu obnove mosta na Ibru, projektu koji je proizašao iz sporazuma o dijalogu Prištine i Beograda u Briselu.

Ovaj projekat EU vredan je 1,2 miliona evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.