Pucano na pograničnu policiju kod Gazivoda; Za tri dana četiri napada na policiju na Severu

Dva vozila pogranične kosovske policije oštećena su nakon što je na njih pucano iz vatrenog oružja u opštini Zubin Potok.

Slučaj se dogodio u selu Gazivode-Živodere.

„U ovom mestu registrovana je pucnjava na patrolu dva vozila pogranične policije“, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije, poručnik Branislav Radović.

Radović precizira, da osim oštećenja na vozilima, tokom pucnjave niko nije povređen.

Policija vrši uviđaj i dalju istragu ovog slučaja.

Radović, međutim, nije imao informacija kada se tačno slučaj dogodio.

Inače, u Prištini je trenutno u toku konferencija za medije, na kojoj, upravo o napadima na policiju na Severu u proteklim danima, govore kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, kao i direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti.

Precizirali su da se samo u poslednja tri dana na Severu Kosova beleže četiri slučaja napada na policiju.

Kako je danas kazao Svećlja, poslednji incident dogodio se jutros u 7.40, kada su na kosovsku policiju, koja je trebalo da počne smenu na prelazu, bačene ručne bombe i pucano iz kalašnjikova, a prvi pre dva dana, kada su nepoznate osobe na putu postavile metalne ježeve kako bi, kako je kazao, onemogućile rad policiji.

„Danas oko 7.40 došlo je do napada na Kosovsku policiju koja je išla na smenu na granične prelaze. Ovaj napad ručnom bombom kao ‘teroristički akt’ izvršen je sa ciljem zastrašivanja policijskih službenika. Razne grupe, u poslednja tri dana, izvele su četiri napada. Prvi napad se dogodio postavljanjem metalnih ježeva kako bi se onemogućio rad Kosovske policije i ugrozili životi policajaca. Drugi napad bio je bacanje kamenja, treći napad se dogodio sinoć kada je policija gađana vatrenim oružjem, a danas su pogođena dva vozila koja su prevozila policajce do prelaza. Jaka posvećenost institucija, posebno policije, uspostavljanju reda i zakona postala je prepreka za Srbiju i određene grupe koje Srbija podržava“, kazao je Svećlja, prenose prištinski mediji.

Mehmeti: „Sumnja se da su pucnji sa teritorije Srbije“

Mehmeti je dodao da smatra da su napadi koji su se dogodili zapravo imali za cilj da se spreči rad policije u borbi protiv šverca.

On takođe potvrđuje da je bilo četiri napada od 13. aprila, precizirajući da su se svi dogodili na teritoriji opštine Zubin Potok.

Mehmeti se zadržao na trećem napadu koji se dogodio sinoć.

„Treći napad dogodio se sinoć u selu Bube, tačno u mestu zvanom Prag, oko 20.40 časova, gde se, kako se sumnja, pucalo od četiri do pet kratkih rafala sa oko 30 metaka. Sumnja se takođe da je pucnjava došla sa teritorije Srbije. Pucnjava se dogodila na udaljenosti od oko 200 do 300 metara u blizini patrole koja se nalazila u selu Bube, gde smo pre izvesnog vremena zatvorili ovaj ilegalni put koji se duže vreme koristio za šverc“, kazao je on, prenosi Klan Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.