Jevtić sa Sarazinom: Dijalog voditi na visokom i lokalnom nivou, saradnjom sa BG kvalitetnije rešavamo probleme Srba na Kosovu

Dijalog bi trebalo da se vodi na dva nivoa, na visokom političkom – u Briselu, i na lokalnom nivou, jer se na taj način može doći do konkretnijih i pre svega praktičnih rešenja u životnom smislu. Formiranje ZSO garantuje opstanak Srba na Kosovu preko njenih klјučnih oblasti – obrazovanja i zdravstvene zaštite, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja. Veliki broj problema koje Srbi na Kosovu imaju, lakše i kvalitetnije rešavamo saradnjom sa zvaničnim Beogradom – ključne su poruke koje je u Prištini poslaniku nemačkog Bundestaga i članu Odbora za odnose sa EU Manuelu Sarazinu preneo potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić.

„Predstavnici Srpske liste na Kosovu često insistiraju da se problemi Srba rešavaju na institucionalan način, jer smatramo da se jedino na taj način može iznaći dugoročno rešenje za celokupnu situaciju koja i Prištinu i Beograd danas stavlјa u nezavidan položaj“ – dodao je dalje Jevtić.

Ocenio je i da bi bolјa ekonomska situacija uticala i na odnose dva naroda, jer bi se, kako je rekao, „bolјom ekonomskom klimom prevazišle i mnoge nesuglasice“.

Opština Štrpce je, ocenio je, „dobar primer suživota i multietničnosti“.

Po modelu ove opštine trebalo bi da se radi na rešavanju mnogih problema u odnosima dva naroda, kazao je.

Jevtić je na kraju dobio i poziv od Sarazina da ponovo poseti Nemačku i razgovara sa njenim privrednicima i predstavnicima vlasti o, dodaje se – klјučnim pitanjima za napredak društva.

Sarazin je prethodno boravio i u Beogradu gde je razgovarao sa direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem. Čitajte u vesti:

Đurić: Vučićeva politika stvara preduslove za dogovor i dugoročnu stabilnost u regionu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.