Život na administrativnoj liniji: Imanje na dva dela

granica, prelaz

Meštani sela duž administrativne linije na području Medveđe da bi posetili komšije i rođake na Kosovu, koji su udaljeni kilometar-dva, sada moraju da obilaze 50 kilometara. Kosovska policija više ne dozvoljava da idu putevima kojima su išli decenijama. Priču o njima donose Prva TV i O2.

Putevi između sela na Kosovu i Medveđe više ne spajaju ljude, već ih razdvaju. Milenu Perović iz Medveđe pre nekoliko dana privela je kosovska policija jer je ovim putem otišla do roditelja u selo Medragovac. Sudija nije kaznio Milenu ali više neće moći prečicom do roditeljske kuće.

Korak napred i već sam na Kosovu, ali ilegalno. Korak nazad, ponovo sam na području centralne Srbije. Ovaj put je napravljen kako bi ljudima olakšao da dođu do imanja i do komšija. Međutim, ovde je zabranjeno kretanje. Put je već zarastao u korov

„Umesto tih 22,5 kilometara ići ću 168 u oba pravca. Moraću da kružim, zbog te bezbednosti, da me ne bi opet hapsili, da ne bih opet doživljavala neprijatnosti,“ kaže Milena Perović.

Meštani sela duž administrativne linije ne mogu do rođaka koji žive nedaleko na Kosovu.

„Sad ne možemo da se posećujemo, ne možemo da pređemo,“ kaže meštanin sela i dodaje da sada umesto dva-tri kilometra moraju da kruže, 50 kilometara.

Mnogima je administrativna linija podelila imanje na dva dela.

Na području Medveđe samo su Mutivode jedini zvanični prelaz ka Kosovu. Ostale prelaze su mogli da koriste meštani sela duž administrativne linije ali sada im je i to zabranjeno.

Video prilog možete da pogledate ovde.

 



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.