Žitelji Goraždevca uglavnom poštuju preporuke o samoizolaciji


U Goraždevcu i ostalim srpskim sredinama gde žive Srbi u Pećkom okrugu uglavnom se poštuju preporuke da se ostane kod kuće, piše Radio Goraždevac.

Nakon što su se pojavili prvi slučajevi, u Goraždevcu rade samo dve trgovinske radnje koje su solidno snabdevene. Direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu, Stanislava Radović, kazala je za Radio Goraždevac da maski i rukavica ima malo i da to neće pokriti talas koji se očekuje. Ona je kazala da su spremni da postupaju u koliko se dogodi da neko oboli od korona virusa i da su svuda istakli obaveštenja.

„Da se izbegava kontakt između ljudstva u Goraždevcu i okolnim selima, kao i dolazak u ambulantu, osim u nekim hitnim urgentnijim stanjima . Za sve respiratorne infekcije građani su dužni da se jave na broj telefona dežurnog lekara i ekipa će doći kod njih kući i izvršiće pregled“ kazala je Radović.

Kada je u pitanju borba protiv virusa Covid-19, procene o konkretnim slučajevima obavlja mobilni tim na terenu u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

„Na osnovu pregleda i podataka koje sakuplja mobilni tim o tome da li je bio u kontaktu sa obolelim ili mestima i zemljama gde je dokazano prisustvo virusa, kontakiramo sa Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i njima dajemo podatke. Ako oni iole posumnjaju da postoji sumnja na obolevanje, pacijent se zadržava u kućnoj izolaciji i to ako je lakši slučaj. Tek kada se pojave teži simptomi, i to ustanovi naša ekipa koja je svakodnevno na terenu, onda se pacijent šalje za Kosovsku Mitrovicu“, kaže dr. Stanislava Radović.

Povdom nastale situacije sastanak je održao i Privremeni organ u Goraždevcu sa direktorkom Doma zdravlja u Goraždevcu. Tema je bila kako pomoći najugroženijima u novonastalim okolnostima.

„Nekoliko mobilnih timova će da krenu u obilazak starih osoba koje će evidentirati i videti šta im je potrebno. Drugi tim će pomoći timu Doma zdravlja, dok će treći tim obići stare osobe i odnositi namirnice neophodne za život“, izjavio je predsednik Privremenog organa za opštinu Peć, Miloš Dimitrijević.

Iz Doma zdravlja u Goraždevcu savetuju stanovništvo na što manje izlazaka i izbegavanja kontakta sa ljudima. Nema više ni tradicionalnog pozdravljanja koje svakako treba izbegavati, u formi ljubljenja i rukovanja. Što češća higijena, detaljnije i češće pranje ruku. Poželjno je da svi nose maske i rukavice.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.