Korona virus usporava rad Specijalnog suda

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Korona virus je usporio rad Specijalnog suda, koji je u zadnjim mesecima povećao broj pozvanih, osumnjičenih za ratne zločine i najavio brzo podizanje prvih optužnica. U toj instituciji pravde, koja je formalno kosovska, ali koja ima sedište u Hagu, rade redukovanim kapacitetima.

Kancelarija Specijalnog tužioca, koja sadrži optužni organ u sklopu Specijalnog suda, nije prestajala sa saslušanjem osumnjičenih, iako su u Holandiji potvrđeni prvi slučajevi sa korona virusom. Među poslednjima je bio bivši komandat Generalnog štaba oslobodilačke vojske Kosova, Azem Sulja (Azem Syla), 8. marta je otputovao u Hag na saslušanje, prenosi KOHA.

Pre njega, krajem februara, Ermuš Kšemajli (Emrush Кshemajli), jedan od bivših lidera Narodnog pokreta, političke organizacije koja je formirala OVК, takođe je pozvan kao svedok. Dao je trosatno svedočenje.

Specijalizovano tužilaštvo nije dalo informacije o kapacitetima u kojima trenutno rade, ali su rekli da su Veća ovlašćena da daju komentare.

U Specijalizovanim većima, koja čine Specijalni sud, rekli su da neke poslove zaposleni obavljaju od kuće.

“Specijalizovana veća Kosova preduzela su mere u skladu sa preporukama i odlukama odgovornih organa javnog zdravlja, kao odgovor na COVID-19, uključujući obavljanje poslova od kuće od strane osoblja kad god je to moguće”, navodi se u odgovoru Specijalnog suda.

„Specijalizovana veća Kosova su u potpunosti operativna i kontinuirano prate razvoj situacije.“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.