Ziberaj: Srpski zvaničnici da ne spavaju mirno, gonićemo odgovorne za ratne zločine; Đurić: Pokretači sukoba lideri albanskog naroda

Jetljir Ziberaj
Foto: Info-ks

Poslednji dani mandata, a sve intenzivnija i oštrija retorika zvaničnika kosovskog ministarstva spoljnih poslova kada je Srbija u pitanju. Posle izjave odlazećeg ministra, Bedžeta Pacolija, da su kosovske diplomate pribavile čak 10.000 stranica sa navodnim dokazima o ratnim zločinima Srbije na Kosovu, te da su ih prosledili Specijalnom tužilaštvu, sada njegov savetnik – Jetljir Ziberaj, poručuje: “Kosovo će goniti sve Srbe koji su počinili ratne zločine, od najvišeg do najnižeg nivoa“. S druge strane, u ništa blažem tonu reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Marko Đurić i drugi srpski zvaničnici uključujući bivšeg Miloševićevog ministra za informisanje sada predsednika Srbije, Vučića, nikada ne bi trebalo mirno da spavaju zbog izvršenog genocida na Kosovu od njihove kriminalne države, od njihovih komandanata, od njihovih vojnika, od njihovih paramilitaraca i od onih koji se hrane ultra-nacionalističkom ideologijom Velike Srbije“, poručuje Ziberaj na Fejsbuku.

Ziberaj je istakao i to da je „usredsređivanje na koruptivni izveštaj Dika Martija omogućilo nekažnjivost i prikrivanje ratnih zločina koje su počinili Srbi na Kosovu“.

„To nismo smeli da dozvolimo, a trebalo je da se od samog početka suprotstavimo i Martiju zbog njegovog užasnog dela, na koji je Srbija uticala i podržavala ga, ali ratni zločini se nikada ne zaboravljaju“.

„Kosovo će krivično goniti sve Srbe od najvišeg do najnižeg nivoa koji su izvršili ratne zločine. Udruženi zločinački poduhvat Srbije koja je izvršila ratne zločine na Kosovu pod hitno treba da budu privedeni pravdi“, nova je poruka Ziberaja.

Đurić: „Pretnje Fejsbuk i Tviter heroja deo tragikomične predstave“

„Pretnje Fejsbuk i Tviter heroja poput Ziberaja, Pacolija i Gašija, jesu deo tragikomične predstave, koja je u ovom trenutku više komična, ali ima potencijal da postane i tragična. Zato je neophodno uložiti napore da se svi glumci u tom ludačkom igrokazu zaustave i spreče u svom mahnitanju pre nego što bude kasno“ odgovorio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Đurić poručuje i da izjave ove trojice „ne mogu da prikriju činjenicu da su pokretači sukoba na Kosovu i Metohiji i najveći zločinci bili ljudi koji se danas predstavljaju kao politički lideri albanskog naroda“, dodajući da je „na njihovim zločinačkim rukama jednako krv Srba i Albanaca“.

Poziva one koji se „danas bave politikom na Kosovu i Metohiji, a savest im je čista“, da se ograde od „ludačkih pretnji i poruka UČK“ i da „budu glas razuma, a ne učesnici u antisrpskoj histeriji“.

Tokom svog mandata Ministarstvo spoljnih poslova često je bilo na meti kritika drugih političara na Kosovu – zbog više neuspelih pokušaja da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama, među kojima je i INTERPOL, ali i zbog „povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, usled lobiranja Srbije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.