Zeri: Žena s Kosova vođa kampova ID u Siriji

U Siriji se na strani Islamske države bori više od 150 boraca regrutovanih na Kosovu među kojima su 42 žene prosečne starosti 23 godine.

Jedna od njih je i Ćamilje Tahiri koja je, prema pisanju glavne urednice prištinskog Zerija, Arbane Džara, i vođa ženskih kampova ID u Siriji i Iraku.

Tahiri je iz Šipova kod Mitrovice i tim putem je krenula s mužem koji je poginuo kao borac ID-a. Ćamilje je nastavila da služi Islamskoj državi kao neko ko regrutuje nove žrtve među ženama i devojkama s Kosova.

I danas živi u Siriji sa dvoje dece.

Šćipe Ajdini je posle pogibije muža, Sinana Muje, iz Gnjilana, uspela da se vrati iz Sirije zajedno sa svojom trogodišnjom ćerkom pošto, kako se navodi, nije htela da vrati kosovska dokumenta Islamskoj državi.

Džara kaže za Lauru Huseni da je tipična kosovska tinejdžerka koja je sa drugaricama izlazila u kafiće i barove, ali nije zadavala mnogo brige roditeljima koji su bili "otvorenih shvatanja".

"Uzimala je taksi i odlazila na sastanke, u kafiće, sa društvom u grad. Oblačila se isto kao i njene vršnjakinje – često je nosila mini suknje, ili farmerke. Bila je vrlo moderna," ispričao je Faik Uksmajli,čiji se sin Arbnori njome i oženio.

Dok priča o Lauri suze mu se slivaju niz lice. Svega se priseća sedeći na drvenoj stolici na balkonu kuće u Donjem Nerodimlju, malom selu smeštenom među usevima koji okružuju Uroševac, treći po veličini kosovski grad.

Nedaleko odatle se nalazi i najveća američka vojna baza na Kosovu, “Bondstil”.

O svom sinu Arbnoriu i njegovom mlađem bratu Albertu kaže da su bili društveni i otvoreni – isto kao i Laura, ali da se posle toga, prošle godine sa svo troje desilo nešto strašno.

Za svega nekoliko meseci, kaže, seoski hodža i njegova žena su im isprali mozgove.

"Svo troje su postali ortodoksni muslimani i odvojili se od prijatelja i kruga ljudi sa kojima su do tada kontaktirali. Arbnori je pustio bradu, obukao pantalone do listova i neprestano pričao o Šamu, verskom nazivu za Siriju," ispričao je Uksmajli koji kaže da je tada sve počelo.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.