U četvrtak na Kolarcu Vukova Danica – posvećena Kosovu i Metohiji

Prizrenska Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija biće domaćin ovogodišnje Vukove ”Danice”. Promocija se održava u četvrtak, 28. januara, u 19:30 u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i ove godine posvećena je Kosovu i Metohiji.

Na Kolarcu u ovogodišnjem programu učestvuje i Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, uz glavnog i odgovornog urednika Danice – dr Miodraga Matickog i dr Valentinu Pitulić sa mitrovičkog univerziteta i autore: Rajko Petrov Nogo, dr Boško Suvajdžić, Ratko Popović, Goran Boričić, Dejan Ristić, Milena Stoiljković, Milica Jeftimijević Lilić, Radoslav Zlatanović.

Posle programa, koji će uključiti i pojanje prizrenskih bogoslovaca, prisutni će imati priliku da kušaju prizrenske pogače i vina iz Dečana.

Ulaz je slobodan, a Prizrenska Bogoslovija poziva sve koji su u mogućnosti da prisustvuju ovom događaju.

Od svog obnavljanja nakon '99 i martovskog pogroma 2004, Prizrensku bogosloviju "Kirilo i Metodije" ove školske godine upisala je peta generacija đaka veronauke. Oni su iz različitih krajeva KiM-a, ali i iz drugih krajeva južne i centralne Srbije. Poslednjih godina sve je čuvenije pojanje ovih bogoslovaca.Čuveni časopis Vukova Danica ima značaj, jer se njime neguje kulturno i tradicionalno nasleđe srpskog naroda. Vuk Stefanović Karadžić je prvu knjigu Danice objavio 1826. godine u formi zabavnika i narodnog kalendara i izlazila je pet godina. Poslednji broj izašao je 1834. godine. Vukova Danica obnovljena je 1994. godine 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.