Zeri: Kosovo ima 1,9 miliona birača ali 1,7 miliona stanovnika

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Procenjuje se da na biračkim spiskovima ima preko 615.000 glasača više od ukupnog broja stanovnika sa pravom glasa na Kosovu. Sve ove velike razlike u statistici dogodile su se zbog kontinuiranog neuspeha institucija da pročiste biračke spiskove, a kao rezultat toga, u prošlosti su se dogodile ogromne zloupotrebe glasova u zemlji, piše danas list Zeri.

Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati 11. juna ove godine, ima oko 1,9 miliona građana Kosova, a prema zvaničnoj statistici, zemlja nema ni 1.8 miliona stanovnika.

KoSSev: Birački spisak nije konačan

Birački spisak, ipak, nije konačan, jer se birači koji žive van Kosova, kako je juče saopšteno iz CIK-a, do 22. maja mogu upisati u ovaj spisak. 

To mogu učiniti poštom, putem e-maila, ili faksom. Više detalja o upisivanju u birački spisak i uputstvu za samo glasanje van Kosova, možete pročitati OVDE.


KoSSev: Rok za akreditaciju posmatrača 4. jun

U toku je i podnošenje prijava za akreditaciju posmatrača na predstojećim izborima. Rok je do 4. juna.

Zahtev za akreditovanje mogu podneti nevladine, vladine i međuvladine organizacije, specijalizovane međunarodne organizacije koje se bave izborima i zaštitom ljudskih prava, posmatrači "iz stranih zemalja", kao i predstavnici medija. 


Koha: Stranke gotovo milion evra mogu da utroše tokom kampanje

"Ako sam u pravu, 942.573 evra je najviši iznos koji jedan politički subjekt može da utroši tokom kampanje na ovim izborima," kazala je šefica CIK-a, Valjdete Daka.

Sve ove 'izbočine' u broju birača nastale su zbog neširenja izbornih spiskova – procesa koji je dosledno propadao posle rata. Upravo zbog tog neširenja ovih spiskova, na Kosovu je u prošlosti bilo velikog manipulisanja glasovima.

Šefica Centralne izborne komisije (CIK), Valjdete Daka, navodi za list "Zeri" da se spiskovi glasača u ovom ranom izbornom procesu pročišćuju.

"Ovo je pitanje o kojem se raspravlja na svim izborima, ali su (u spiskove) uključeni svi birači i obuhvataju sve građane koji su registrovani u matične knjige, jer dobijamo izvode iz matične knjige rođenih. Uključuju celu dijasporu i sve građane koji su registrovani – oni imaju pravo da glasaju," rekla je Daka.

Ali se sa šeficom CIK-a ne slaže Mitaher Haskuka, koji je bio poslanik najveće opozicione stranke – pokreta "Samoopredeljenje" – u donedavnom zakonodavnom telu.

Haskuka kaže za Zeri da jednostavna računica pokazuje da u izbornim listama ima 615.000 ljudi više, nego što ima stanovnika Kosova… (Celokupan tekst dostupan u štampanoj verziji lista)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.