Zeri: Bivšeg ministra spoljnih poslova Maldiva optužuju da je dobio 2 miliona dolara za priznanje Kosova

Maldivi Kosovo
FOTO: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovsko pitanje izazvalo je skandal na Maldivima, zemlji koja je februara 2009. priznala nezavisnost najnovije države Evrope, skoro godinu dana nakon proglašenja nezavisnosti.

Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva, Ahmet Šahid (Ahmet Shaheed), optužen je da je primio dva miliona dolara za priznanje kosovske nezavisnosti, prenosi lajmi.net.

Mediji sa Maldiva javili su da je danas pokrenuta inicijativa kojom se poziva parlament ove države da se istraga nastavi do kraja.

Predlog je podneo poslanik Maldiva, Mohamet Našid (Mohamet Nasheed).

Prema izveštajima medija u toj zemlji, policija nije uspela da pronađe dokaze da je bivši ministar spoljnih poslova primio tu sumu za priznanje Kosova.

Ujedno, u predlogu podnetom parlamentu u ovoj državi, takođe se citira izjava kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija, kojom priznaje da je trošio novac za lobiranje kako bi povećao broj zemalja koje su priznale Kosovo.

Prema predlogu, činjenica da istraga po tom pitanju nije sprovedena u potpunosti, ukazuje na to da treba da se skrene pažnja parlamentu Maldiva i građanima ove zemlje.

Čak i zahtevi postavljeni ovim predlogom idu korak dalje. Njima se zahteva da se odluka o priznanju Kosova preispita, o tome da li je ta akcija preduzeta u skladu sa međunarodnim standardima.

Maldivi su Kosovo priznali 6. februara 2009. Tada je potvrdu o priznanju dobio sadašnji ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli.

Maldivi se prostiru na 300 kvadratnih kilometara. Sastoje se od više od 280 ostrva grupisanih u 19 atola (administrativnih zona).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.