Albanija od danas u SB UN, lobiranje za članstvo Kosova u međunarodnim telima

Albanija je od danas za stolom Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija i lobiraće za članstvo Kosova u međunarodnim telima, jer je za Albance, Kosovo „sveta stvar“.

Albanija je prvi put izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN na period koji će trajati do 31. decembra 2023. godine.

Time se pohvalila albanska ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka (Olta Xhaçka)., koja je upravo specijalno dizajniranom fotografijom i promotivnim video filmom na ovu temu čestitala svim Albancima „braći i sestrama“ na, kako je predstavila, velikom dostignuću.

Kaže da se ne radi o „poklonu“, već da je u pitanju dugogodišnje lobiranje i investiranje u diplomatiji. U pitanju je poverenje u albansku spoljnu politiku i toga da je Albanija prepoznata kao pozdan, ozbiljan i stabilan međunarodni partner.

Najavljujući aktivnu ulogu Albanije u najvišem međunarodnom telu, Džačka je naglasila da će se posebno baviti zadatkom priznanja Kosova u Ujedinjenim Nacijama.

„Ovo je dostignuće kojim svaki Albanac svuda u svetu ma pravo da bude ponosan, počevši pre svega od naše braće i sestara na Kosovu, jer će Albanija nesumnjivo iskoristiti ovu priliku da unapredi status Kosova, proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama jer je Kosovo bilo, jeste i biće sveta stvar za Albaniju. Radićemo za Albance, ali i za naš region da konsolidujemo dostignuća poslednjih decenija i i kako bi sprečili da ne klizimo ka destabilizaciji i tenzijama. Radićemo sa našim saveznicima i partnerima da zajednički unapredimo agendu naših zajedničkih prioriteta, čime ćemo još više konsolidovati jake veze koje nas ujedinjuju“, rekla je Džačka.

Inače, vest od 11. juna da su UN izabrale pet nestalnih članica za Savet Bezbednosti, među njima i Albaniju, te šta to znači za pitanje Kosova, za razliku od kosovske štampe, u srpskoj javnosti je prošla gotovo neopaženo.

Nekadašnji srpski ministar spoljnih poslova i kandidat za prvog čovek UN Vuk Jeremić je, međutim, više puta upozoravao na „opasnost“ od članstva Albanije u SB UN kada je u pitanju težnja da Kosovo postane članica UN, odnosno Uneska.

Tako je letos u studiju TVN1 naveo da je Srbija 11. juna „glasala“ u UN da Albanija u naredne dve godine postane nestalna članica Saveta bezbednosti i time doprinela da Albanija stekne „značajan diplomatski kapacitet“ koji će vrlo verovatno iskoristi na štetu Srbije.

„Niko o tome nije pitao Vučića, ni u skupštini ni u njegovim razgovorima sa nazovi vanparlamentarnom opozicijom. Albanija bi svoj glas u Savetu bezbednosti UN za pitanja koja su važna nekim državama mogla da ’trampi’ za podršku tih zemalja članstvu samoproglašenog Kosova u Unesku. Prilikom glasanja za članstvo u organizaciji UNESCO nema veta Rusije i Kine, nego se članstvo stiče dvotrećinskom većinom glasova. Na prošlom glasanju za članstvo Prištine u UNESCO-u, 2015. godine, smo za dlaku izbegli poraz, a novog glasanja će biti uskoro“, rekao je tada Jeremić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.