Zeman: Srbi oprostite nam zbog bombardovanja, rekao sam i spasio sam svoju dušu

Srpski narod nam je pružao podršku, a mi smo im se zahvalili sa bombardovanjem. Upravo zbog toga bih ovom prilikom da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije, kazao je danas predsednik Češke, Miloš Zeman nakon sastanka sa srpskim predsednikom.

Ukazao je da između Srbije i Češke postoji tradicionalno prijateljstvo.

„1938. godine bili smo iznevereni od strane naših zapadnih saveznika, ali i 1968. kada smo bili iznevereni od naših istočnih saveznika. Čovek ne može da bira“, kazao je.

Tvrdi da je, međutim, srpski narod u oba slučaja pružio podršku Češkoj, ali i dodaje:

„A mi smo im se zahvalili sa bombardovanjem. Upravo zbog toga bih ovom prilikom da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije“, kazao je Zeman.

Ujedno je zatražio od srpskog naroda da mu oprosti.

„Taleran bi rekao bilo je to gore od zločina, bila je greška. Ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. Sve vreme je to mene mučilo“, kaže predsednik Češke.

Tvrdi da je u vreme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije Češka bila svega nekoliko nedelja u Severno-atlantskoj Alijansi.

„Bili smo poslednji koji su dali saglasnost i očajno smo gledali, tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti“, dodao je.

Kaže da je sa izvinjenjem i molbom da se oprosti Češkoj, rešio „svoju dugogodišnju traumu“.

„Kajanje oslobađa, rekao sam i spasio sam svoju dušu“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je danas da ono što je rekao Zeman, nikada niko drugi u svetu nije izgovorio, te da nikada neće prestati da mu bude zahvalan zbog toga.

Vučić tvrdi da su to reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava.

Vučić i Zeman razgovarali su u četiri oka Dvorcu Praga.

Dvojica predsednika su kako je najavljeno, razgovarali o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Šta je Vučić još poručio u Pragu, uskoro opširnije…

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.