Zemaj o mogućem otvaranju laboratorije za PCR testiranje u S. Mitrovici: Pitajte Hotija, ja sam samo ministar

Armend-Zemaj-foto-Jasir-Zeqiri-7
FOTO: Jasir Zeqir

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar zdravlja, Armend Zemaj, posetio je danas bolnicu u Uroševcu, gde se leče pacijenti obloleli od Covid-19.

Govorio je o reorganizaciji i povećanju kapaciteta u ovoj bolnici, ali ne i o najavi Srbije da će otvoriti laboratoriju za PCR testiranje na COVID-19, prenosi Koha.

Kazao je da bi to pitanje trebalo postaviti Vladi, odnosno premijeru Avdulahu Hotiju.

„Ovo pitanje trebalo bi da bude upućeno Vladi Kosova, ja sam samo ministar zdravlja. Takve aktivnosti, ako je tako kako vi kažete, traže druge među-institucionalne kapacitete i drugo donošenje odluka. Ja sam samo ministar zdravlja“, rekao je Zemaj.

Na Kosovu, osim laboratorija Nacionalnog instituta za javno zdravlje, niko drugi nema licencu za obavljanje PCR testiranja na Covid-19. Pre dve nedelje Ministarstvo zdravlja je pokrenulo procedure za licenciranje privatnih laboratorija za obavljanje testiranja na Covid-19.

KoSSev: Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, najavila je nedavno mogućnost otvaranja novih laboratorija čime bi se proširili kapaciteti za PCR testiranje, te kako bi se izvršile bolje pripreme za zimski talas.

Poručila je da se još uvek ne zna da li će biti otvorene nove laboratorije.

Među devet mogućih lokacija za nove laboratorije je i Kosovska Mitrovica, za koju je Brnabić rekla da je prioritet.

„Tu imamo ljude koji danas ili sutra već dolaze na obuku koja se održava u laboratoriji u Batajnici. Tražimo objekat koji može da se prilagodi da bude dijagnostička laboratorija za kovid. Svakako će morati da se urade dodatni građevinski radovi, to ćemo platiti preko kancelarije za Kosovo i Metohiju, a opremu, PCR aparate i sve što je potrebno ćemo nabaviti preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“, precizirala je Brnabić.

Mogućnost da Kosovska Mitrovica dobije laboratoriju koja bi radila PCR testiranje, najavio je bio i epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević. On je naveo da u Mitrovici ima i osoblja i prostora za ovakvu laboratoriju, a deo osoblja gradskog Zavoda već je bio u poseti Veterinarskom institutu u Kraljevu gde su se upoznali sa tim kako se ove laboratorije organizuju.

Na današnjoj konferenciji za štampu Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, Antonijević je precizirao da Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici još uvek nije dobio zvaničan poziv za obuku laboratorijskih tehničara, ali i podcrtao da su spremni ukoliko do toga dođe.

Pročitajte još:

Srbija: Devetoro preminulo, 295 novozaraženih, Kosovska Mitrovica jedna od lokacija za laboratoriju koja bi testirala PCR metodom

Antonijević: Mitrovica ima kadra i uslova za PCR laboratoriju, njeno osnivanje bila bi sjajna vest

Laboratorija bi nam značila mnogo i za predstojeću sezonu gripa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.