Mehmeti: KP razradila operativni plan za izbore na Kosovu

CIK Ekonomia Online
FOTO: Ekonomia Online

Generalni direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti, saopštio je da je policija nakon raspisivanja izbora sačinila operativni plan s ciljem održavanja bezbednosti za sve učesnike izbornog procesa, prenosi RTK2.

Mehmeti je na konferenciji, zajedno sa predstavnicima Centralne izborne komisije, Izbornog panela za žalbe, Tužioca, Sudskog saveta Kosova, Nezavisne komisije za medije i nevladinih organizacija, garantovao da će građani biti bezbedni na dan izbora.

Prema njegovim rečima, policija će nastaviti da posvećeno sprovodi sve važeće zakone za sprečavanje krivičnih dela.

„U vezi sa izbornim procesom postoji izborni memorandum o sprečavanju svih u vršenju krivičnih dela i prekršaja. Sada smo u pripremnoj fazi gde imamo sastanke sa CIK. Kosovska policija nastaviće sa sprovođenjem svih predviđenih faza kako bi osigurala glasanje“, kazao je Mehmeti.

Na današnjem sastanku više kosovskih institucija predsednica CIK-a, Valjdete Daka rekla je da je glavni cilj – održavanje izbora prema važeći zakonima.

„Cilj nam je da se izbori održe po zakonu. Uz mnoge izazove CIK se svim silama trudi da ove izbore učini što boljim i ostaje posvećen organizovanju izbora“, izjavila je Daka.

Na istom sastanku, Laura Pula iz Glavnog tužilaštva rekla je da je kosovski tužilački sistem angažovan u zaštiti glasa građana te da je imenovano 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema koji će biti „čuvari zaštite glasova na dan izbora“.

„Sada je Kosovska policija zajedno sa Državnim tužilaštvom dovršila strateški dokument, standardnog operativnog postupka. Državni tužilac će zajedno sa Kosovskom policijom uhapsiti i privesti sve glasače i odgovorne zvaničnike koji na bilo koji način pokušavaju da utiču na zloupotrebu slobodnih glasova građana na Kosovu“, rekla je Pula.

Koordinator za sprovođenje memoranduma Sudskog Saveta Kosova, Fatime Dermaku, rekla je da je SSK angažovao 30 sudija na nivou Kosova koji će biti angažovani na dan izbora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.