Žbogar: Poverenje Srba i Albanaca preduslov za ZSO

"Situacija na Kosovu nije toliko loša, ukoliko se uzme u obzir ono što je do sada urađeno," rekao je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, gostujući u emisiji Razgovor RTK2. On je napomenuo da pre svega misli na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dogovore u Briselu, integraciju Severa, proces vizne liberalizacije i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Najveću odgovornost za trenutnu političku situaciju snose političari iz vlasti i opozicije, smatra Žbogar i navodi da je problem što se svi fokusiraju na pitanja koja ih razdvajaju, a to su sporazumi o demarkaciji i Zajednici srpskih opština, koja su, kako je rekao, "zatrovala političku situaciju".

"Trebalo bi da se usredsredimo na ono što nas spaja," istakao je Specijalni predstavnik EU na Kosovu i naglasio da je to bolji život građana i evropski put Kosova.

EU ne može Kosovu da nameće određene stvari, ali može dalji put Kosova u EU da uslovi određenim koracima, što je do sada dobro funkcionisalo u procesu vizne liberalizacije, kaže Žbogar i navodi da je na taj način došlo do promena na bolje. Brisel u tom smislu očekuje da poslanici Skupštine Kosova ratifikuju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji je jedan od dva uslova za ukidanje viza.

"Iako do sada ovo nije bio slučaj sa zemljama regiona, kandidatima za članstvo u EU, naučili smo lekciju – problem je bolje rešiti što pre, a ne prolongirati i to će sada biti jedan od uslova za sve zemlje koje žele da postanu deo Evropske zajednice," rekao je Samuel Žbogar.

Specijalni predstavnik EU tvrdi da je za Brisel i drugi uslov, borba protiv kriminala i korupcije – važan koliko i prvi, a Kosovo je time počelo ozbiljno da se bavi, formirana je lista prioriteta i dosadašnji proces je zadovoljavajući.

"Drugih uslova nema, a parlament EU će, ukoliko u Skupštini bude usvojen sporazum o demarkaciji, 5. septembra raspravljati o ukidanju viza, a potom i članice EU," naglasio je on i dodao:

"Dijalog Prištine i Beograda je u fazi hibernacije, a tome je doprinela teška politička situacija na Kosovu i izbori u Srbiji. Mislim da će dijalog dobiti novu energiju, nakon što u Beogradu bude formirana nova Vlada Srbije, a potom očekujem  i sastanke na visokom nivou, gde bi se razgovaralo o novim temama, ali i o sprovođenju već dogovorenog."

Kod Albanaca i Srba i dalje postoji strah zbog Zajednice srpskih opština, kaže Žbogar i dodaje da Zajednica može da zaživi jedino uz dogovor:

"Ni Beograd, ni Brisel ne mogu da nametnu Zajednicu Kosovu, već će do njenog formiranja doći dijalogom Srba i Albanaca na Kosovu. Nismo došli u situaciju da jedna strana razume strah druge i kaže da je taj strah realan. Preduslov svega je poverenje kojeg sada nema između zajednica, potrebno je povratiti poverenje. Postoje stvari koji ruše to poverenje, Srbi ne treba da preduzimaju akcije koje nisu u duhu normalizacije, poput postavljanja spomenika i izgradnje naselja (Sunčana dolina) bez najave i potrebne dokumentacije. To ne pomaže dogovoru o Zajednici."

EU nema stav i ne komentariše najave o formiranju vojske, a do toga može doći jedino uz saglasnost Srba. Kosovo želi da liči na svaku normalnu zemlju, te iz tog razloga želi vojsku, naglasio je predstavnik EU:

"Potvrda evropske orijentacije je ono što je Kosovo uradilo po pitanju formiranja Specijalnog suda za ratne zločine, a nakon što Holandija ratifikuje sporazum o sedištu suda, on će početi sa radom."

"Navodi senatora Dika Martija o ratnim zločinima vise nad Kosovom i za Prištinu je važno da se to raščisti kako bi krenuli dalje," dodao je on.

Samuel Žbogar će u septembru preuzeti dužnost Specijalnog predstavnika EU Skoplju, a na njegovo mesto dolazi Natalija Apostolova. Na Kosovu je bio na čelu kancelarije EU četiri i po godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.