Završetak izrade nacrta uputstva za smenu gradonačelnika odložen za 5. septembar

Izbori sever Banjska
FOTO: KoSSev

Izvor: Radio Slobodna Evropa, redakcija na albanskom jeziku (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Radnoj grupi za izradu Administrativnog uputstva koje će omogućiti građanima opština na Kosovu da putem peticije razreše svoje gradonačelnike potrebno je još tri ili četiri dana da završi konačni nacrt ovog uputstva.

Ovo su saopštili zvaničnici Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) Vlade Kosova u četvrtak, 31. avgusta.

Ranije su zvaničnici ovog ministarstva najavili da će radna grupa za izradu Administrativnog uputstva završiti rad 31. avgusta, da bi ga ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) potpisao 1. septembra.

Besim Murtezani, zamenik načelnika pravnog i nadzornog odeljenja opština u MALS-u, kaže za Radio Slobodna Evropa da je tokom javne rasprave povodom nacrta administrativnog uputstva, koja je počela 26. avgusta i trajala do 31. avgusta, dobio niz primedbi i sugestija.

„Danas smo radili i ugradili većinu komentara i sugestija. Otišli ​​smo. Ostalo nam je još nekoliko primedbi da ugradimo i pripremimo konačan nacrt, tako da možemo da predamo ministru (Krasnićiju) da potpiše“, naglasio je Murtezani.

On je dodao da su o tome da im je potrebno dodatno vreme, za finalizaciju konačnog nacrta, obavestili ministra Krasnićija, ali i sve druge aktere uključene u ovaj proces.

Kako je istakao, konačan nacrt biće gotov u utorak, 5. septembra, i odmah će biti prosleđen ministru Krasnićiju na potpisivanje.

Ministar Krasnići je ranije izjavio da će administrativno uputstvo biti gotovo 1. septembra.

Takav dokument dolazi u trenutku kada Evropska unija uporno traži od Kosova da raspiše nove izbore u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu – Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Ove opštine trenutno vode albanski gradonačelnici.

Oni su pobedili na aprilskim izborima koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo.

Proceduralna pravila predviđaju da će nakon potpisivanja Administrativnog uputstva od strane ministra biti potrebno sedam dana da ono stupi na snagu, nakon objavljivanja u Službenom listu.

Pročitajte još:

KDI: Ostavke su najefikasnije rešenje, nacrtom uputstva za smenu prekoračene zakonske odredbe

Izbori na severu – Administrativno uputstvo spremno do 1. septembra, Krasnići o detaljima kako da se gradonačelnici smene

MALS formirao Radnu grupu za izradu procedura za smenu gradonačelnika građanskom inicijativomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.