Završeno žrebanje, određen redosled političkih subjekata za predstojeće kosovske izbore

Foto: KoSSev

Centralna izborna Komisija organizovala je danas žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću za prevremene kosovske parlamentarne izbore koji će se održati 14. februara.

Nakon završenog žrebanja saopšteno je pod kojim rednim brojem će se pojaviti političke stranke i koalicije koje su se prijavile za predstojeće izbore.

Samoopredeljenje će biti pod rednim brojem 127, Demokratski savez Kosova (LDK) pod 132, Demokratska partija Kosova (PDK) pod 134, Alijansa za budućnost Kosova pod (135), NISMA pod 121.

Za predstojeće izbore prijavile su se tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista koja će na glasačkom listiću biti pod 119, Srpski demokratski Savez pod 118, a GI za slobodu pravdu i opstanak – GI SPO pod 115.

Ujedinjena zajednica Adrijana Hodzić biće pod 129, Napredni pokret kosovskih Roma nalaziće se na glasačkom listiću pod 123., Ujedinjena romska partija Kosova pod 117, Pokret za interekciju pod 116, koalicija VAKAT pod 113, a „Fjala“ 138.

Nova Demokratska stranka biće pod rednim brojem 131, Nova demokratska inicijativa Kosova pod 111, a Aškalijska stranka za integraciju pod 130.

Za učešće na vanrednim kosovskim izborima 14. februara, 28 političkih subjekata prijavilo se za sertifikaciju, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata.

Podsetimo, Centralna izborna komisija odlučila je pre dve nedelje da ne potvrdi liste kandidata za poslanike šest političkih stranaka, među kojima su Samoopredeljenje, NISMA i AAK, shodno pravilu da se na listi ne može naći kandidat koji ima pravosnažnu presudu u poslednje tri godine. Neke od stranaka su zamenie  svoje kandidate u međuvremenu, a neke su odbile – LVV, AAK i NISMA. Posle njihovih žalbi, Vrhovni sud Kosova odlučio je da delimično uvaži žalbe Samoopredeljenja i AAK na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) i omogući pojedinim članovima ovih stranaka da se ipak kandiduju za poslanike, ali ne Aljbinu Kurtiju i Aljbuljeni Hadžiu. Sve ove aktivnosti već danima polarizuju i tresu kosovsku političku scenu.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.