Završeno iskopavanje u Prištini, nisu pronađeni posmrtni ostaci

Završeno je iskopavanje lokacije u okviru kampusa Univerziteta Priština u centru Prištine, za koju se sumnjalo da je masovna grobnica, a Kuštrim Gara iz Komiteta za nestale osobe potvrdio je za Kosovski servis Radija Slobodna Evropa da tokom tri dana iskopavanja nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava rata na Kosovu. Gara je kazao i da više neće biti iskopavanja na toj lokaciji.

Prema naredbi tužiteljke Specijalnog tužilaštva Kosova Drite Hajdari, u okviru kampusa Univerziteta Prištine u centru grada, 26. novembra je ponovno počelo iskopavanje terena u potrazi za grobnicom.

Ovo je drugi put da se vrši iskopavanje na zemljištu univerziteta u blizini hrama Hrista Spasa, ali sada je u pitanju druga lokacija od one iz jula 2016. kada nisu pronađeni tragovi o postojanju grobnice.

Tužiteljka Hajdari je posle početka iskopavanja izjavila da se, u poređenju sa iskopavanjem 2016. radi o dvema novim lokacijama, a na osnovu svedoka koji tvrdi da je očevidac i da je direktno video da se tu sahranjuju posmrtni ostaci u toku rata.

Kosovo i dalje traga za više od 1.600 nestalih u ratu. Posle rata taj broj je bio 6.050 i većina nestalih je pronađeno u masovnim grobnicama na Kosovu i u Srbiji, navodi Radio slobodna Evropa.

N1

Priština: Nisu pronađena tela ni tokom drugog dana iskopavanja, nastavak sutra

Priština: Iskopavanja u blizini pravoslavne crkve, sumnja na postojanje masovne grobnice

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.