Zatvoreni Jarinje, Brnjak, Merdare sa srpske strane?

FOTO: KoSSev

Najmanje tri prelaza između Kosova i centralne Srbije zatvoreni su, svedoče za naš portal više putnika koji su pokušali da danas popodne pređu. KoSSev nezvanično saznaje iz izvora bliskih MUP-u Srbije, da se ovi prelazi od danas u 14 časova zatvaraju na najmanje 24, odnosno 48 sati, ali ovu informaciju do objavljivanja vesti nismo uspeli da zvanično potvrdimo.

Putnici koji su pokušali da danas posle 14 sati pređu Jarinje, Brnjak, ili Merdare, to nisu uspeli, navodeći da je tzv. integrisani granični prelaz zatvoren sa srpske strane.

KoSSev nezvanično saznaje da je MUP izdao naredbu policijskim ekipama na prelazima sa Kosovom i Metohijom da se od danas u 14 časova zatvore prelazi na najmanje 24, odnosno 48 sati, do daljnjeg.

Na više pokušaja, da telefonskim putem dobijemo odgovor od šefa biroa za saradnju s medijima MUP-a Srbije, nismo uspeli. U telefonskom razgovoru sa službenicom za štampu MUP-a Srbije, Mirom Manić, potom, dobili smo odgovor da po proceduri ove ustanove, ona ne može ništa zvanično da potvrdi telefonom, već da uputimo pitanja imejlom. Do objavljivanja ove vesti pisani odgovor nije stigao.

Kako je i najavio predsednik Srbije u okviru borbe protiv širenja korona virusa, u Srbiji su od jutros zatvoreni svi granični prelazi za ulazak putnika, osim za kamione, javljaju mediji u Beogradu. Od podneva je obustavljen međugradski saobraćaj. Vlada Srbije poslaće avione po srpske državljane koji su ostali zaglavljeni na aerodromima.

Putnici su tokom prepodnevnih sati prelazili preko prelaza na Severu, ali je grupi putnika koja je sa Severa putovala ka centralnoj Srbiji policijski službenik Kosova kazao da kada se budu vratili nazad, biće odvedeni u Prištinu u dvonedeljni karantin. Ovaj prelaz je inače danas na kratko bio i zatvoren zbog dezinfekcije.

Potvrdu ove mere, drugačije od onog što je kosovska vlada donela 13. marta (dvonedeljna izolacija kući za one putnike koji kopnenim putem ulaze na Kosovo), nismo uspeli da dobijemo ni od Kosovske policije, premda nam je portparol, Baki Keljani, kazao da policija postupa samo u skladu sa odlukama vlade u Prištini, kao ni od zamenika unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalja Svećle. On na naše pozive nije odgovarao, zatraživši nam porukom da mu se obratimo pisanim putem, s obzirom na to da je zauzet, a potom, kada smo to i učinili, nije odgovorio.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.