Zašto se sve više vozi kontra smerom: Neoprez, problemi, ali i put do pažnje na mrežama

Auto-put Beograd-Niš
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Posle nezgode na autoputu Miloš Veliki u kojoj je poginuo 51-godišnji vozač, snimljeno je još jedno vozilo koje se autoputem kod Surčina kretalo u kontra smeru. Bilo da je namera ili ozbiljna greška – krivi su vozači, navode sagovornici N1. Neoprez, psihički problemi, ali i put do pažnje na društvenim mrežama – sve to stoji iza ovog opasnog trenda u vožnji.

Zašto bi nekome palo na pamet da vozi u kontra smeru?

„Apsurd je da neko vozi, ima dozvolu i ide u kontra smeru, a lepo je ocrtano“.

„Oni su potencijalne ubice. Nije u redu i zakon mora da se menja“.

„Ne bih da zvuči kao predrasuda, ali, možda nešto nije u redu u glavi“, kažu građani, prenosi N1.

I zaista, neki vozači koji sebe dovode u takve situacije imaju problema sa mentalnim zdravljem, tvrde psiholozi i psihijatri.

„Ta potreba da se stalno testiraju granice je nešto što može biti jako opasno. Postoji i parasuicidalno ponašanje. Možda nekom nije namera da sebi oduzme život, ali, jedna nepažnja, neadekvatna zaštita sopstvenog života i bezbednosti, a u ovom slučaju, vidimo i tuđeg“, objašnjava psihijatrica Irena Đorđević.

Kod mladih to je nekada put do pažnje na društvenim mrežama.

„Svaki od tih Tik Tok izazova ima svoj rok trajanja. Onda se očekuje nešto više, nešto još opasnije. To je način da se dobije jednostavna potvrda. Niko ne mora da bude talentovan ili uspešan u nečemu, dovoljno je da u tome učestvuje i proizvede potvrdu“, kaže ona.

Uz samodestruktivno ponašanje, tu su umor i nedozvoljene supstance – dodaju iz auto-škole.

„I kada smo pogrešili smer, istog trenutka stanemo i obezbedimo vozilo, uključimo pokazivače pravca da vidimo gde smo napravili tu grešku. Kada nam se desi takva situacija na auto-putu, imamo zaustavnu traku. Tu možemo da se zaustavimo i kada to bude moguće, da se okrenemo“, objašnjava članica ispitne komisije u auto školi Jelena Stoiljković.

A kada policija privede vozača, po pravilu, delo ne priznaju – objašnjavaju za N1 iz Uprave saobraćajne policije.

„Izvršioci takvih prekršaja ne žele da prihvate da su to uradili s namerom. Onda bi to bio drugi oblik protivpravnih radnji, to bi bili elementi krivičnog dela Izazivanje opšte opasnosti. Ovako, on kaže da nije bio svestan, odnosno da mu to nije bila namera i onda ostaje u sferi prekršaja“, rekao je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Zlatko Belencan.

A uskoro će se na putevima naći novi znaci, koji će vozače upozoravati da su krenuli u krivom smeru, najavio je ministar saobraćaja Goran Vesić.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.