Zarif: Što pre do ZSO

Šef UNMIK, Farid Zarif, rekao je da veoma važno da se nova vlada u Prištini hitno posveti formiranju Zajednice srpskih opština.

Zarif je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM podsetio da će dijalog Beograda i Prištine biti, posle duže pauze, nastavljen 9. februara.

On je pozvao one koji su poveli razgovore u Briselu – bivše premijere, a sadašnje šefove diplomatije, Ivicu Dačića i Hašima Tačija, da "podrže puno sprovođenje već dogovorenih principa i donesu ozbiljne odluke nužne za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa".

"Kosovska vlada treba da se od samog početka odlučno posveti formiranju ZSO, jednoj od odredbi Briselskog sporazuma. Nadam se da će se dijalog baviti i novim oblastima i da će realizacija dogovorenog biti nastavljena tokom pregovora," rekao je Zarif preko video-linka. 

On je naglasio da predstoje teške odluke i da dve strane treba da urade ono što je u najboljem interesu za sve građane regiona. 

"Nadam se da će lideri u Beogradu i Prištini na svim nivoima hrabro preuzeti svoje obaveze u ovom kritičnom trenutku i istorijskom procesu normalizacije i doneti ponekad teške odluke, kako bi se taj proces nastavio", poručio je Zarif. 

Zarif je, takođe, dodao da je od ključnog značaja, imajući u vidu nedavne nasilne proteste na Kosovu, da se lideri i u Beogradu i u Prištini, suzdrže od svih izjava i reagovanja koji bi mogli da doprinesu porastu napetosti, "posebno u vezi s 'Trepčom'". 

On je naveo da je "nasilje za svaku osudu" i pozvao i političke entitete i organizacije civilnog društva da se ograde od nasilnih protesta. 

"Međutim, neki politički lideri čak su pokušali da zloupotrebe situaciju i skrenu pažnju sa svoje odgovornosti za ono što se desilo," naglasio je Zarif. 

On je kazao da su demonstracije "u velikoj meri bile organizovane od opozicije", a da im je doprinelo i nezadovoljstvo ekonomskom situacijom, o čemu svedoči i "alarmantno" povećanje emigracije proteklih meseci. 

Šef UNMIK-a je ponovo ukazao na značaj osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, počinjene na Kosovu 1998-1999. godine, a pozvao je prištinske vlasti i da ulože napore kako bi obeshrabrile mlade ljude u nameri da se pridruže terorističkim pokretima u svetu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.