Beograd traži razgovore o ZSO; Priština o Parku mira i telefonskom kodu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, pozvala je premijere Srbije i Kosova na novu rundu dijaloga Beograda i Prištine, u ponedeljak 9. februara, u Briselu, potvrdila je danas u saopštenju, portparolka ove visoke predstavnice, Maja Kocijančić.

Ona je navela da će na dnevnom redu biti utvrđivanje napretka u sprovođenju Briselskog sporazuma i razmena mišljenja o budućim koracima u procesu normalizacije. 

"Dvojica Premijera će utvrditi dosadašnji napredak u ovom dijalogu i razmeniti poglede o putu napretka u procesu normalizacije," naglašeno je u saopštenju iz EU.

Potvrđeno je i da će ovim razgovorima posredovati sama Mogerini.

Kocijančić je podsetila da je to prva runda dijaloga na visokom nivou od aprila prošle godine, nakon čega su i u Srbiji i na Kosovu održani izbori koji su doveli do promene u sastavu šefova delegacija, ali je, takođe, došlo i do promene na čelu sektora za spoljnu politiku i bezbednost same EU. 

Biće to i prvi susret Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u Briselu, kao i prvi susret dve delegacije pod pokroviteljstvom Federike Mogerini, koja je krajem prošle godine preuzela funkciju od Ketrin Ešton."

U današnjem intervjuu za Zeri, kosovska minstarka za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri, ponovila je ono što se od letos više puta čulo sa kosovske strane i od nje lično – da će na sastanku u Briselu kosovska delegacija zatražiti "uklanjanje barikada" na mostu u Mitrovici, kao i pozivni telefonski broj za Kosovo.

"Mi ćemo zatražiti od EU da se uklone ne samo barikade sa mosta na Ibru, nego i ostale barikade. Po sporazumu koji smo postigli u julu u Briselu, EU je dužna da reši ovaj problem, oni su odgovorni za revitalizaciju mosta i uklanjanje parka koji predstavalja  prepreku za slobodno kretanje ljudi i vozila," rekla je ona.

A iz Kancelarije za KiM, za KoSSev je ranije danas, potvrđeno da će srpska strana insistirati na razgovorima o ZSO-u, a koja za srpsku stranu predstavlja jednu od najvažnijih tema.

Tokom proteklih dana, u javnost iz Beograda i Prištine su stizale oprečne informacije o temama za razgovor. Za Prištinu, kao centralne teme razgovora, pored glavnog mosta i telefonskog koda, najavljene su – pravosudni sistem i raspuštanje civilne zaštite. A pitanje Trepče, odnosno srpske imovine i formiranje Zajednice srpskih opština, prema nekoliko ranijih najava iz Beograda – pored pravosuđa, tada su najavljene kao ključne teme razgovora za srpsku delegaciju, uz položaj Srpske pravoslavne crkve i pitanja nestalih. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.