Zaplenjeno šest tona kokaina u međunarodnoj akciji, učestvovala i Srbija

Kokain Španija
Foto: EPA/Voctor Lopez

Portugalska pravosudna policija saopštila je da je učestvovala u operaciji Evropola kojom je razbijena kriminalna organizacija pretežno sastavljena od crnogorskih državljana, fokusirana na međunarodnu trgovinu drogom.

Pored Portugalije, bile su uključene i policije Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Srbije, Slovenije i Španije, a ukupno je zaplenjeno više od šest tona kokaina, objavila je Radio-televizija Crne Gore, navodeći da su akcije sprovedene na Azorskim ostrvima, Arubi, Obali Slonovače i u Španiji.

Istraga je trajala nekoliko godina i počela je zaplenom dve jedrilice na Azorima 2018. i 2019. godine, koje su prevozile oko 1.440 kilograma kokaina, i hapšenjem sedam osoba.

Ova operacija je stavila tačku na delovanje organizacije koja je, uglavnom, bila sastavljena od crnogorskih državljana i koristila je jedrilice za prevoz velikih količina droge iz Južne Amerike.

Tokom istrage identifikovano je 29 osumnjičenih u različitim zemljama, izvršeno je 37 pretresa i uhapšeno 12 osoba, a oduzeti su satovi, bankovne kartice, dokumenta, oružje, municija, vozila, gliseri i novac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.