Zamenik kosovskog premijera: Pozivam ministra policije da vandalima stane na put

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je osudio, kako je u svom saopštenju naveo, “još jedno u nizu” skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini, od strane grupe demonstranata koji su došli na protest opozicije protiv Vlade. On je kritikovao i reakciju Kosovske policije, koja je, tvrdi zamenik kosovskog premijera, mirno posmatrala. RTK2 je danas objavila izveštaj o "prostačkom i vandalskom ponašanju" grupe demonstranata, za koje se tvrdi da su urinirali u unutrašnjosti hrama, kao i snimak sa jučerašnjih nasilnih demonstracija u Prištini, na kojem se vidi nekoliko demonstranata koji izlaze iz unutrašnjosti hrama i nameštaju pojaseve na pantalonama.

Stojanović je njihovo ponašanje ocenio kao sramno i necivilizovano.

„Urinirati u svetinji je sramno, necivilizovano, vandalsko ponašanje. Svedoci smo toga da se srpske svetinje na Kosovu stalno skrnave, ali posebno ovaj hram nekome mnogo smeta, jer je najčešće na meti vandala. Zbog toga je neophodno da se oko hrama podigne ograda što je pre moguće i da se počinioci ovakvih sramnih i necivilizovanih dela spreče u svojim daljim napadima na hram i novim skrnavljenjima“, ocenio je Stojanović.

I mirno posmatranje demonstranata od strane policije, dok ulaze u hram i vrše nuždu, je, prema Stojanovićevim rečima, takođe sramno.

Povezani članci:

Stojanović: Policija da identifikuje počinioce skrnavljenja hrama Hrista Spasa i konačno zaštiti Crkvu

Kosovski medij: Jevtićeva reakcija "skandalozna", "mladima je atraktivno da se u alpinističkom stilu penju na crkvu"

Jevtić: Skandalozno skrnavljenje crkve Hrista Spasa

Bedemi hrama Hrista Spasa u centru Prištine poslužili za alpinizam

ERPKiM: Svaki nasrtaj na hram Hrista Spasa biće otvoren napad na SPC čija su prava javno regulisana

Na crkvi u Prištini postavljene vrata i rešetke​

 
 
 

“Ovo sveto mesto je mnogo puta do sada skrnavljeno, počinioci nikada do sad nisu pronađeni, a ovo najnovije skrnavnje se dogodilo naočigled policije. Pozivam ministra policije da preduzme odgovarajuće kaznene mere protiv službenika Policije koji svojim nečinjenjem omogućavaju nesmetano vršenje krivičnih dela. Vandalima se jednom mora stati na put,“ naglasio je Stojanović.

Stojanović je i sredinom juna prošle godine, zajedno sa ostalim srpskim zvaničnicima u kosovskoj vladi, takođe verbalno reagovao kada je Gazeta Express objavila priču o dvojici kosovskih “alpinista” koji se penju uz zidove ovog hrama. I tada je zatražio “konačnu zaštitu hrama”.

Hram Hrista spasa, čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više puta je bila izložen napadima i pokušajima miniranja, a u godinama iza rata takođe je korišćen kao javni toalet.

Kosovski zvaničnici su navodili da je ova crkva "užasno delo" i spomenik Slobodana Miloševića, a zatim je u više navrata pokretana kampanja da crkva treba da se pretvori u "Muzej patnje kosovskih Albanaca," ili sruši, jer SPC navodno nema dokumente o posedovanju zemljišta, te i da je crkva nelegalno izgrađena na zemljištu opštine. Jedna od kosovskih umetnica – Nora Istrefi, napravila je spot u ovom hramu, u providnoj odeći, uz igrače koji su na golom telu imali ispisane reči na engleskom "Ne poziraj" i "Ne budi stidljiv".

Eparhija Raško-prizrenska se više puta snažno usprotivila pokušajima rušenja hrama i tvrdnji kosovskih vlasti da se radi o nelegalnoj gradnji. Eparhija je navela da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvodima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta – hrama Hrista Spasa u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.