Žalba Ivanovića od 28.2. bez odgovora, rok za odgovor bio 48 sati

U nedavno objavljenom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu za 2013. godinu, o kojem je KoSSev detaljno pisao, navedeni su neki od opisanih problema na Kosovu u domenu kršenja ljudskih prava kao što su  "policijsko maltretiranje, nasilje među zatvorenicima, loši fizički uslovi u zatvorima, dugotrajni pritvori i sudska neefikasnost". U izveštaju se navodi da Zakon Kosova "dozvoljava sudijama da odrede meru pretpretresnog pritvora ako postoji osnovana sumnja da će optuženi pokušati da uništi, sakrije ili falsifikuje dokaze, uticati na svedoke, pokušati bekstvo, ponoviti krivično delo” i dodaje se da “sudije rutinski koriste meru pritvora i bez da insistiraju na vidnoj opravdanosti".

Najpoznatiji srpski  pritvorenik u kosovskim zatvorima trenutno je Oliver Ivanović koji je u pritvoru od 27. januara ove godine. Ovaj "najumereniji", "najkooperativniji" i "najpragmatičniji" kosovski srpski lider, kako su ga do skora  opisivali gotovo svi međunarodni zvaničnici koji su se susretali i sarađivali sa njim, sada se tereti za teške ratne zločine. Uprkos njegovom zvaničnom zahtevu da bude prebačen u zatvor u Severnu Mitrovicu, te uprkos garancijama srpske vlade da će biti dostupan međunarodnim i kosovskim vlastima u svakom trenutku u zahtevu da se brani sa slobode, on se još uvek nalazi u pritvorskoj jedinici u Prištini. Po rečima njegove porodice, stranke i advokata, on ne koristi svoje pravo na šetnju iz bezbednosnih razloga. Kada je prvi put, posle četrdeset dana pritvora izašao juče, doživeo je verbalne pretnje i pokušaj nasrtaja ostalih albanskih pritvorenika, saopštili su njegova supruga i saradnici iz stranke. Oliver Ivanović je pre četiri dana započeo štrajk glađu  obrativši se pismom javnosti u kojem naglašava da je po treći put odbijen njegov zahtev da bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Severnoj Mitrovici i potpisavši se kao "politički zatvorenik iz ćelije 09".

O tome da li se problem opisani u izveštaju Stejt departmenta mogu odnositi i na slučaj Olivera Ivanovića, razgovaramo sa njegovim advokatom, Nebojšom Vlajićem.

Da li ovakvi navodi iz izveštaja  Stejt departmenta mogu uticati na slučaj Olivera Ivanovića i ostale zatvorenike?

Apsolutno se slažem sa tim što ste istakli i drago mi je da ste me to pitali. Izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava, pogotovu u pritvoru na Kosovu je sačinjen pre nego što je gospodin Ivanović dospeo u pritvor i mi, advokati na Kosovu, ističemo da je takvo stanje u kosovskim pritvorima već godinama, što se sada u najvećoj meri i vidi, jer to ide preko leđa mog branjenika – gospodina Ivanovića. Pritvori na Kosovu se određuju olako, paušalno, bez ikakvog dokaza. Žalbe koje se izjavljuju na te pritvore od strane branilaca se ne rešavaju sa najvećom pažnjom i ozbiljnošću. Drugostepeni sudovi najčešće krše rokove, odnosno ne odlučuju u određenom roku koji su vrlo kratki. To se dešavalo i u ovom predmetu gospodina Olivera Ivanovića. Zatim, dokazi za vođenje krivičnog postupka su često vrlo slabi, a to je tako i u ovom slučaju. Mnogi predmeti na Kosovu su završeni sa oslobađajućim presudama.

Ima li još nečeg u izveštaju Stejt departmenta što se može povezati sa slučajem Vašeg branjenika?

Da. U tom izveštaju je konstatovano i da  uslovi  za izdržavanje kazne, odnosno mere pritvora ili kazne zatvora u kosovskim zatvorima nisu dobri. To pogotovo važi za zatvor u Prištini, koji je prenatrpan. U njemu nema mesta i nema uslova za dostojanstveno izdržavanje pritvora. To je sve što smo i mi isticali tokom četrdesetak dana, koliko je gospodin Oliver Ivanović u pritvoru. Nema nikakvog razloga da se ne dozvoli njegov premeštaj u zatvor u Kosovskoj Mitrovici, koji deluje u sklopu ministarstva pravde Kosova i korekcione službe. Taj zatvor se vodi na potpuno profesionalni način i potuno je bezbedan, a uslovi u njemu su mnogo bolji, sigurniji i dostojanstveniji nego što Oliver Ivanović sada ima u pritvoru u Prištini.

Nakon što je Pretresno veće donelo odluku o zadržavanju Olivera Ivanovića u pritvoru, Vi ste  imali pravo na žalbu u roku od 24 časa što ste i uradili. Kakva je bila odluka žalbe i sa kojim argumentima je obrazložena?

Moj rok za žalbu je bio 24 časa i ja taj rok moram da poštujem, jer kada taj rok ne bih poštovao, moju žalbu bi odbili. Ali rok drugostepenog suda za odlučivanje po žalbi je 48 sati. Međutim, oni do današnjeg dana o tome nisu rešili iako sam ja žalbu izjavio 28. februara. Znači, prošlo je skoro deset dana, odnosno više od nedelju dana, oni po mojoj žalbi nisu rešili, a gospodin Oliver Ivanović je još u pritvoru.

Da li postoje neki mehanizmi u pravosuđu koji bi sprečili to kašnjenje i da li su oni na neki način odgovorni nekom za takvo stanje?

Oni su naravno odgovorni i svaki sudija je dužan da radi zakonito. Nepoštovanje zakona, pogotovo nepoštovanje rokova u pritvorskim predmetima je razlog za razrešenje sudija i sve te sudije, makar one i bili međunarodne sudije ili iz EU-e, moraju biti razrešeni jer oni krše zakon. Oni krše zakon na štetu pritvorenog lica.

Podsetimo KoSSev je detaljno analizirao izveštaj za Kosovo američkog Stejt departmenta za 2013. godinu o kršenju ljudskih prava, koji se bavi i pitanjima korupcije i neefikasnosti u oblasti sudstva, vlade i policije, i to pojedinačno, o čemu možete pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.