Počelo menjanje ustava

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Vlada Kosova je usvojila inicijativu za izmene ustava Kosova kojima se predviđaju promene članova koji se odnose na osnivanje Oružanih snaga Kosova. Vladin kabinet je takođe uputio Skupštini na usvajanje Nacrt zakona o opštim izborima na Kosovu.

Očekuje se da izmenama ustava budu obuhvaćeni članovi: 2, 73, 77, 84, 94,125, 126, 129 i 31. Predstavljajući nacrt amandmana na Ustav Kosova, premijer Hašim Tači je rekao da su na osnovu usvajanja analize revizije bezbednosnog sektora Kosova, usvojenoj na prošloj sednici vlade i imajući u vidu preporuke iz ove analize, pripremljeni amandmani na Ustav Kosova.

"Amandmani na Ustav Republike Kosovo su napravljeni radi pojačanja efekata odbrambene misije mehanizama Republike Kosovo koji će slediti prema završenim zakonskim okvirima za formiranje nove misije – Oružanih snaga Kosova", rekao je Tači.

Što se tiče nacrta zakona o izborima, Tači je rekao da mu je cilj da reguliše izborni sistem. finansiranje i održavanje izbora, prepoznavanje i zaštitu prava na glasanje, biračke spiskove, registrovanje političkih partija i verifikaciju političkih subjekata.

Ministri iz redova manjinskih zajednica su rekli da poslanici iz njihovih redova neće glasati u skupštini za formiranje Oružanih snaga, ukoliko se prilikom otvaranja Ustava ne ispuni njihov zahtev za produžavanje rezervisanih mesta za još jedan mandat. 

Ministar za javnu upravu Mahir Jagčilar, kao i ministar za rad, socijalno staranje Nenad Rašić su tražili na sastanku vlade da se u okviru ustavnih izmena i dopuna ispuni raniji zahtev manjinskih zajednica.

Očekuje se da će se nacrt izbornog zakona posle odluke vlade, vech na sledećem zasedanju naći na dnevnom redu zasedanja Skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.