Manjine uslovljavaju izmene Ustava Kosova

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu najavili su da će usloviti izmene Ustava Kosova u vezi formiranja Oružanih snaga, prihvatanjem zahteva za produžavanje rezervisanih mesta za zajednice u Skupštini, za još jedan mandat.

Vlada Kosova juče je usvojila i prosledila Skupštini predlog o izmeni i dopuni ustavnih amandmana koji se odnose na sektor bezbednosti, kako bi Bezbedonosne snage Kosova bile transformisane u Oružane snage Kosova. Međutim, ministar za javnu upravu Mahir Jagcilar i ministar za rad i socijalno staranje Nenad Rašić, zatražili su da se prilikom otvaranja Ustava, ispuni i zahtev zajednica za produžavanje rezervisanih mesta u Skupštini Kosova.

Ministar Rašić za redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova kaže da će biti komplikovano ubediti nealbanske poslanike da glasaju za promenu ustava u vezi Oružanih snaga, a da se istovremeno ne podrži ideja o rezervisanim mestima.

"Mi nećemo uslovljavati, ali ćemo energično i vrlo jasno, tražiti da rezervisana mesta koja su bitna, budu usvojena u tom jednom zajedničkom paketu. Znači, nećemo ucenjivati, ali ćemo, da kažem jednom blažom rečju, uslovljavati u vezi toga, jer mislim da je reciprocitet u ovom slučaju jedan fer i korektan odnos."

Ministar Rašić, predvodi Lobi grupu, koja već deset meseci traži da se produže rezervisanih mesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova, iako je Ahtisarijevom planu bilo predviđeno da rezervisana mesta postoje u samo prva dva skupštinska mandata, a da se potom nastavi sa 20 garantovanih mesta.

S druge strane, Ranđel Nojkić, predsednik kosovskog odbora Srpskog pokreta obnove, smatra da politički predstavnici manjina ne smeju zarad rezervisanih mesta, koja jesu jako važna za sve zajednice, da daju saglasnost za formiranje Oružanih snaga Kosova.

"Mislim da nije dobro da se daje saglasnost za jedno rešenje, da bi se dobilo drugo rešenje iz prostog razloga što za tako nešto nemaju mandate ni gospodin Rašić, ni bilo koji ministar u Vladi Kosova bez saglasnosti i sugestija parlamentarnih grupa u Skupštini Koosva", kaže Nojkić.

Nojkić u izjavi za redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova, ističe da je najava formiranja Oružanih snaga Kosova mnogo uznemirila srpsku zajednicu, te da predstavnici Srba, ali i drugih manjina, moraju reagovati na pravi način tako što će se pozivajući se na sva dokumenta koja regulišu i definišu instrumente zaštite zajednica, pozvati međunarodnu zajednicu da reaguje jer je ona garant zaštite prava svih zajedniva na prostoru Kosova. 

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići ocenio je nezakonitim zahtev manjinskih stranaka da se u okviru izmena ustava donese odluka o nastavku rezervisanih mesta rekavši da je on u suprotnosti sa Planom Martija Ahtisarija.

Prema njemu manjine nemaju pravo to da rade jer je pitanje "zastupljenosti manjina u institucijama Kosova bolje nego u zemljama Evrope".

"Oni su imali dva mandata rezervisanih mesta na osnovu Sveobuhvatnog plana Ahtisarija i ti mandati su okončani, tako da su njihovi zahtevi nelegalni", rekao je Krasnići za Radio Kosovo, dodavši da su manjine zastupljene u svim kosovskim institucijama mnogo bolje nego što to imaju manjine u evropskim zemljama. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.