Zaključana kosovska ambasada u Australiji, ambasador nije imao kome da ostavi ključeve

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasada Kosova u Australiji od danas je de fakto zatvorena, jer postoji samo tehničko osoblje i ne može se vršiti zvanična komunikacija u ime ambasade.

Ambasador Kosova u Kamberi Hajdin Abazi saopštio je danas da je zatvorio ambasadu prema odluci MIP-a o njegovom imenovanju, dok je rekao da Ministarstvo još nije poslalo nijednu zamenu, zbog čega je bio prisiljen da zatvori ambasadu, prenosi Zeri.info.

Dodao je da je zatražio uputstva od MIP-a, ali da niko, od ministarke, njenog kabineta, do sekretarice, nije vratio e-poštu.

Njegov ceo post:

„Danas je bio poslednji dan mog posla kao ambasadora. Čekao sam do 17:00 časova po australijskom vremenu, a po kosovskom vremenu je 09:00. Niko nije došao da izvrši primopredaju u Ambasadi Republike Kosovo.

Palo mi je na pamet da sam 2000. godine, prvi put od oslobodilačkog rata, predao vlast u Uroševcu – na svečan način kako bih uspostavio duh demokratije i političke tolerancije, a danas, 21 godinu kasnije, ovaj institucionalni čin nije učinjen, jer vlada ni nakon tri meseca nije uspela da dovede diplomatu, a ambasada trenutno nije ostavila nijednog diplomatu.

U stvari, zatražio sam od MIP-a uputstva kako da postupim, ali niko, od ministarke, njenog kabineta do sekretarice, nije mi poslao ni imejl!

U svom radu u Kanberi često sam mislio da su finansijski izveštaji za svaki mesec i kontrola ministarstva preterani, ali danas sam se uverio u to koliko je ovo izveštavanje prikladno, posebno u takvim slučajevima kada se ne podnose.

S obzirom na to da ambasada ima poverljive materijale, markice, konzularni materijal, opremu, automobile sa diplomatskim tablicama itd, skenirao sam situaciju dok sam napuštao ambasadu kako bih imao dokaz. Od ovog trenutka dalje nemam odgovornost za ambasadu.

Zatvorio sam Ambasadu ostavljajući sve kako je bilo, redom, ostavio sam sve ključeve unutra i više nemam pristup, a u 17:07 napustio sam ambasadu.

Čak i na nekoliko nedelja, ambasada je de fakto zatvorena, jer postoji samo tehničko osoblje i ne može se uspostaviti zvanična komunikacija u ime ambasade.

Dve godine i tri meseca kao ambasador imao sam veliku podršku i podršku u svim aktivnostima koje sam preduzeo, pa želim da se zahvalim albanskoj zajednici u Dandenongu, Adelaidi, Šepartonu, Sidneju, Pertu, Kanberi i Melburnu, Udruženju žena, albanskim fudbalskim klubovima „Priština“ i „Šćiponja“.

Takođe želim da se zahvalim svojoj supruzi Fitore koja je delila izazove sa mnom i bila podrška u svemu.

Od sutra više nemam nikakve institucionalne odgovornosti, vraćam se naučnoj profesiji. Neću da ćutim, jer to nisam radio od svoje rane mladosti čak i kada je bilo skupo podići glas, ali ostaću uz one koji su posvećeni zaštiti slobode i demokratije na Kosovu, vrednostima koje su sve izmanipulisane“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.