SAD donirale Kosovu 55 oklopnih vozila,“primopredaja“ bez američkog ambasadora i prevoda na srpski

Sjedinjene Američke Države su donirale 55 vojnih oklopnih vozila Kosovu, rekli su na današnjoj svečanosti u kasarni “Adem Jašari”, predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Na današnjoj ceremoniji nije bilo prevoda na srpski jezik, a premijer i predsednica nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinarke portala Gračanicaonline Anđelke Ćup.

Predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti su se zahvalili američkom predsedniku Bajdenu, američkom ambasadoru na Kosovu Filipu Kosnetu, američkoj vojsci i američkom narodu na pomoći narodu i kako su rekli, vojsci Kosova.

„Nadam se da će sledeća faza obuhvatiti veoma potrebne helikoptere, koji će takođe služiti za spasavanje života u slučajevima vanrednih situacija i prirodnih katastrofa“, rekla je, između ostalog, predsednica Kosova, javlja Gracanicaonline.

Iako je bio najavljen, ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet nije prisustvovao svečanoj primopredaji oklopnih vojnih vozila, tipa M1117 ASV, a niko iz američke ambasade se nije obraćao, pa zvanične primopredaje nije ni bilo.

Takođe, prevoda na srpski jezik nije bilo, a i pored pokušaja novinarke Gracanicaonline da dobije izjavu od kosovskih zvaničnika, odgovor je izostao.

Dok je Kurti na srpskom rekao da mora da ide, gospodin iz protokola kosovske predsednice je, na pitanje da li barem može izjava na engleskom, samo odmahnuo rukom.

GracanicaonlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.