Zakletva, statusno neutralna izjava, penzija, plata, sintagma, interes Srba…

"Ovim izjavljujem da sam voljan i spreman da se integrišem u sudstvo Kosova, u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, na osnovu dogovorenih zaključaka vezanih za proces integracije. Potvrđujem da razumem da će se prilikom obavljanja mojih dužnosti primenjivati kosovski zakonski okvir i da ću biti vezan za isti. Časno ću obavljati dužnost sudije, uz odgovornost i nepristrasnost, poštujući pravila profesionalne etike. Potvrđujem da sam pročitao Prvi sporazum i član 35 Zakona o sudovima Republike Kosovo u vezi sa zabranama ponašanja sudija i izjavljujem da sam saglasan da radim isključivo za kosovsko sudstvo. Izjavljujem da neću prihvatiti ni jednu drugu platu, ili drugi vid nadoknade, osim onih predviđenih kosovskim zakonskim okvirom i Prvim sporazumom" – ovako glasi zakletva koju su srpske sudije i tužioci položili pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem – tvrdi zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović. On je danas na konferenciji za novinare, nakon čitanja, kako kaže, zakletve – izneo i nove detalje u vezi sa integracijom srpskih sudija i tužilaca. Nekadašnji radnici srpskog pravosudnog sistema na Kosovu penzionisani su uredbom o posebnoj penziji, koja će, uz platu iz kosovskog budžeta – za radnike sa 25 godina radnog staža – iznositi 95 odsto plate koju ostvaruju njihove kolege na teritoriji centralne Srbije. Uredbu o posebnoj penziji Vlada Srbije usvojila je 19. oktobra, a šest dana kasnije objavljena je u Službenom Glasniku Republike Srbije. PIO fond je o ovim posebnim penzijama morao da odluči u roku od tri dana, tvrdi takođe Šarović. To svedoči o neverovatnoj želji i žurbi Vlade Srbije da ukine i poslednje ostatke pravosudnih institucija na teritoriji KiM-a, navodi. Sa druge strane, zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Vladimir Orlić, i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić – tvrde da se ne radi o zakletvi, već o "statusno neutralnoj izjavi". 

Na KiM-u više nema ni srpskih sudija, ni tužilaca, ni institucija

KoSSev portal je istog dana kada su, kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva – srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Hašimom Tačijem, od kabineta kosovskog predsednika zatražio tekst zakletve. Odgovor do danas nije stigao. 


Podsetimo, upravo je jedan od preduslova za integraciju srpskih sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u kosovski sistem bio prestanak radnog odnosa u srpskom pravosudnom sistemu. Pravosudni radnici su pred integraciju u kosovski pravosudni sistem dobili na potpisivanje zahtev za donošenje Odluke o ostvarivanju prava na posebnu penziju u srpskom sistemu. 

"Nema više srpskih sudija, srpskih tužilaca, onih koji su zaposleni u Upravama za izvršenje krivičnih sankcija širom KiM-a, a koji će raditi u skladu sa Ustavom i zakonom Republike Srbije. Ovom uredbom Vlada Srbije je pogazila Ustav, zakone i oni su praktično potpuno ugasili, suspendovali dobrovoljno i Ustav i zakone Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije," kazao je takođe Šarović u obraćanju medijima. 

Ova vlada i premijerka Ana Brnabić ući će u istoriju kao:

"Vlada koja je ugasila i ukinula i poslednje ostatke pravosudnih institucija Republike Srbije na KiM-u."

Šarović je na kraju svog obraćanja podsetio i da su nakon 1999. na KiM-u postojale, kako je rekao, funkcionalne institucije Republike Srbije. 

"Mi to danas više nemamo" – zaključio je. 

Orlić: Nije zakletva, nema "sintagme Republike Kosovo" 

I zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić je danas čitao pred novinarima, ali, kako je rekao, "izjavu o imenovanju".

Ona je identičnog sadržaja kao i "zakletva" koju je čitao Šarović. Ipak, nije bilo "sintagme Republike Kosovo". 

I Đurić tvrdi: Statusno neutralna izjava. Čestitke građanima na KiM-u

Nakon Orlića u zgradi Narodne Skupštine, i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić izjavio je, gostujući na RTV Vojvodina – da su srpske sudije "podnele statusno neutralnu izjavu" kada su "preuzele dužnost na severu Kosova".

"Izjavljujem da sam voljan i spreman da se integrišem u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, na osnovu dogovorenih zaključaka vezanih za proces integracije. Potvrđujem da razumem da će se prilikom dužnosti koje obavljam primenjivati kosovski zakonski okvir," pročitala je voditeljka tekst izjave koja je i prikazana gledaocima takođe, prenosi Beta.

Đurić je takođe, prenosi ista agencija, čestitao građanima na imenovanju srpskih sudija – Milana Bigovića i Nikole Kabašića: 

"Za razliku od albanskih sudija koji polažu zakletvu na kojoj imate nacrtan grb, koji mi zovemo logo, i zaklinju se na Ustav, ovo je statusno neutralna izjava gde naše sudije, umesto Valjdete Dake i Šabana Hisenija – Milan Bigović i Nikola Kabašić preuzimaju dužnost, što će doprineti imovinskoj i pravnoj sigurnosti Srba."

Đurić je naveo da danas, "za početak" u sudovima imamo 63 srpskih sudija i tužilaca i "nekoliko radnika u pravosuđu". 

"Nigde ne postoji pominjanje ni sintagme Republike Kosovo, ni država Kosovo – ničega od onoga o čemu su ponovo bezočno lagali javnost Srbije," kazao je. 

Šarović optužio srpske sudije i tužioce

Šarović je, tvrdi dalje Orlić – optužio srpske sudije i tužioce da su se "stavili u službu lažne države Kosovo" što je "neistina i suprotno onome što se zaista dogodilo" i što, ističe – dokazuje "tekst izjave o procesu imenovanja u pravosuđe". 

Prvi Briselski sporazum osnov za potpisivanje izjave – ko kaže da nema jasnog interesa za Srbe? 

"Kada se kaže da je reč o statusno neutralnoj izjavi, evo, sadržaj te izjave nedvosmisleno to pokazuje," dodaje i ističe da se u ovoj izjavi "na više mesta" pominje Prvi Briselski sporazum:

"Upravo onaj sporazum kojim je, za dobar interes srpskog naroda, ustanovljena i predviđena ZSO, koja je po važnosti ubedljivo najznačajnija od svega što se u tom prvom sporazumu nalazi."

"I ako je taj Prvi sporazum osnov za potpisivanje ove izjave, ko može da kaže da tu ne postoji jasan interes srpskog naroda na teritoriji AP KiM?" – upitao je. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.