Novi gradonačelnik S.Mitrovice u petak polaže zakletvu; Krasnići: Narednih dana pojedinačne sednice za konstituisanje

FOTO: KoSSev

Novoizabrani gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić, zvanično će položiti zakletvu u petak – 19. maja, upravo je saopšteno iz ove opštine.

Polaganje zakletve je zakazano za 11 časova u skupštinskoj sali opštine Severna Mitrovica.

Atić je na mesto predsednika ove opštine došao pobedom na vanrednim izborima koji su se 23. aprila održali u Leposaviću, Zvečanu, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, a nakon što su Srbi sa Severa novembra prošle godine napustili sve kosovske institucije, pa i lokalne samouprave.

Ujedno, Srbi koji na Severu čine većinu, ali ni srpske političke stranke, na pomenutim izborima nisu učestvovale, pa tako je i rezultat ovih izbora zabeležio veoma malu izlaznost – 3,47 odsto.

I dok su kao takvi za Prištinu potpuno legitimni, Beograd ih vidi kao „uvod za okupaciju“.

Legitimnost izbora nije sporna ni za Evropsku uniju, ali oni smatraju da to nije dugoročno političko rešenje.

Isto je ponovio i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak koji je juče boravio u severnom delu Mitrovice.

Rešenje za celu situaciju on očekuje od političkih zvaničnika Beograda i Prištine, sa kojima je juče, kao i danas razgovarao.

Potvrda o održavanju sednice na kojoj će novi gradonačelnik opštine Severna Mitrovica položiti zakletvu, stiže u istom danu kada i najava kosovskog minstra administracije i lokalne samouprave, o zakazivanju istih, ali u svim opštinama na Severu.

U izjavi za Telegrafi Krasnići je kazao da će se narednih dana pojedinačno zakazivati sve sednice za, kako navodi ovaj medij, konstituisanje gradonačelnika opština na Severu Kosova.

Krasnići se prethodnog dana sastao sa novoizabranim gradonačelnicima gde su razgovarali upravo o budućim procesima, a nakon aprilskih izbora na Severu Kosova.

Ugostio je Erdena Atića koji je osvojio većinu u Severnoj Mitrovici, Izmira Zećirija koji je pobedu odneo u Zubinom Potoku, zatim Iljira Pecija koji je sada gradonačelnik Zvečana, kao i novoizbranog u Leposaviću – Ljuljzima Hetemija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.