Objavljene nove cene goriva – benzin skuplji, dizel jeftiniji

Benzin nafta pumpa gorivo
FOTO: KoSSev

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 180 dinara, a benzina evropremijum BMB 173 dinara, saznaje „Blic Biznis“. Dizel je jeftiniji za dva dinara, a benzin skuplji za 2.

Cena goriva u Srbiji poslednjih nedelja je u padu. Litar evrodizela na pumpama se prodaje za 182 dinara, a na početku godine bio je i do 220 dinara. I cena benzina se spustila na 175 dinara. Stručnjaci sada tvrde da treba očekivati obrt, a razlog je jedan – letnja sezona će povećati tražnju i to je signal i da cene goriva počnu da rastu i na svetskom tržištu.

Barelom na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, a ovih dana barel je na niovu od oko 76 dolara. Pad cene na svetskim berzama pratilo je i srpsko tržište, a sada bi globalno veća tražnja, koja će očekuje već od juna, mogla doneti i nove, veće cene.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže za „Blic Biznis“ da je s obzirom na krizu, koja je i dalje prisutna u svetskim razmerama, ali i zbog povećanja tražnje nafte iz Kine koja je veliki kupac, došlo do neočekivano niske cene sirove nafte, što se sa zakašnjenjem odrazilo na cene nafte i kod nas. Ovakvo stanje, kako kaže, moglo bi da se nastavi još neko vreme, a onda bi trebalo očekivati i obrt.

„Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada, bar još malo, a zatim na leto, zbog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi može se očekivati neki blag rast cene. Uspeli smo da od onih cena koje smo imali nedavno, dođemo na nešto što je relativno prihvatljivo. Mislim da će se tako zadržati i do kraja godine, jer sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata a time i proizvodnje“, kaže Atanacković.

N1



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.