Rakočević: Maltretirali nas policajci u Preocu, agresivno se ponašali prema nama; Petković: Nedopustivo i sramotno

FOTO: KoSSev

Predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojina Rakočevića i urednika književnog programa Doma kulture „Gračanica“ Žarka Milenkovića, sinoć je navodno maltretirala grupa službenika Kosovske policije u selu Preoce nedaleko od Gračanice, potvrdili su obojica za Kim, uz navode da su se obratili Policijskom inspektoratu. O istom slučaju oglasila se i Kancelarija za KiM: „Još jedan primer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture“. Sa druge strane, Policijski inspektorat Kosova se do sada nije oglašavao povodom ovih navoda, ali nije odgovorio i na upit KoSSev portala.

Kako prenosi Kim, ceo incident dogodio se na kružnom toku u ovom selu, gde je Milenkovića i Rakočevića zaustavila grupa policajaca.

Zbog manje saobraćajne nezgode koja se prilikom njihovog zaustavljanja dogodila, policajac je navodno počeo sa „neprijatnim ponašanjem“ prema njima.

„Videvši šta je uradio, policajac je počeo da viče na albanskom jeziku, da se ponaša vrlo agresivno i bude vrlo neprijatan. Na ljubazno pitanje da li ima nekog ko govori srpski jezik, on je odgovorio novim besom i agresijom, izveo nas napolje i krenuo u pretres automobila. Na novo pitanje zašto to rade i da li možemo da dobijemo njihov policijski broj, odgovorili su vrlo neprijatnim, detaljnim pretresom, prislanjanjem na kola, udaranjem po nogama“, naveli su Rakočević i Milenković u pismu koje su već uputili Policijskom inspekatoratu Kosova povodom ovog slučaja.

Istakli su: „ovde plaćamo takse i poreze, pa tako plaćamo i ove policajce koji diskriminišu, ponižavaju i vrše represiju“. Ipak, dodali su i da „ne traže nikakve kazne za njih, jer oni kažnjavaju evropske norme i zakone“.

„Tražimo da ih pronađete i da, ako je to moguće, zaustavite represiju, otvorite neku vrstu dijaloga i sprečite da ogroman broj ljudi bude diskriminisan, ponižen i da živi u strahu. Rezultat ovakvog ponašanja je zatvaranje u enklave i gubljenje nade u bilo kakav demokratski napredak. Sve ovo izaziva duboko nepoverenje i u potpunoj je suprotnosti sa kampanjama i promocijama da svi građani imaju poverenja u Kosovsku policiju i da ona može da ih zaštiti“, poručili su Rakočević i Milenković.

Na svoje pismo nisu dobili nikakav odgovor.

Oni su istovremeno o incidentu izvestili i šefa OEBS-a na Kosovu Majkla Davenporta, te ambasadore SAD i Nemačke – Džefrija Hovenijera i Jerna Rodea, a uputili su im i nekoliko pitanja:

Da li je upotreba srpskog jezika okidač za nasilje uniformisanih pripadnika policije i da li je srpski jezik izbačen iz službene upotrebe?

Da li policajci bez identifikacionih brojeva, po svome nahođenju, mogu vršiti agresiju nad građanima i svima koji im iz nekog razloga budu sumnjivi ili im se ne dopadaju, koriste srpski jezik ili traže da se poštuje zakon?

Da li policajci prilikom zaustavljanja vozila, ako to čine na nebezbednom mestu, smeju da prouzrokuju štetu na privatnoj imovini?

Ima li ikakve šanse da se na Kosovu poštuje minimum zakona, a da etnička pripadnost bude u drugom planu?

Kako Kim saznaje, na svoja pitanja nisu dobili odgovor ni od međunarodnih diplomata.

O istom slučaju oglasio se danas i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Nedopustivo i sramotno maltretiranje“, naglasio je on.

Dodaje da se radi samo o još jednom primeru „represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija“

„A kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture“, ističe.

„Ovo ničim izazvano maltretiranje po etničkoj osnovi lice je i slika navodne demokratije koja vlada na prostoru Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi krivi samim svojim postojanjem i upotrebom svog, maternjeg, srpskog jezika“.

Petković će i o ovom napadu govoriti u ponedeljak u Briselu, gde se sastaje sa pregovaračem iz Prištine, Besnikom Bisljimijem, kao i sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Na upite našeg portala o ovom slučaju, koje smo uputili kosovskom policijskom inspektoratu – do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Sa druge strane, Kosovska policija nam je potvrdila da policijskoj stanici u Gračanici do ovog vremena nije stigla prijava za ovaj incident.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.