Zahtev da 17 osoba dobiju status žrtve u predmetu Tači i ostali, prijavljeno 19, jedan se povukao

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Kancelarija za učešće žrtava pri Specijalizovanim većima u Hagu, podnela je prijave sudiji za prethodni postupak za 18 osoba koje su zatražile da dobiju status žrtve u postupku protiv Tačija i ostalih, ali je VPO predložila sudiji Nikolasu Gijou status žrtve za 17 osoba iz grupe A, dok za jednu iz grupe B predlaže da ovaj status ne dobije jer je opisao događaje koji vremenski ne odgovaraju periodu koji pokriva optužnica. Prvobitno je podneto 19 zahteva za status žrtve u ovom predmetu, ali se jedno lice u međuvremenu povuklo. Devet je Srba, 6 Albanaca i tri iz iste porodice za koje nije navedena nacionalnost.

Kancelarija za učešće žrtava (VPO) 15. februara objavila je prvi izveštaj u slučaju Tačija i ostalih.

Ova kancelarija je do sada primila ukupno 19 prijava za dobijanje statusa žrtve. Većina podnosioca prijava su to učinili putem imejla uz popunjene obrasce i podnošenje dokumentacije. Takođe, 8 prijava podnela su dva advokata pojedinačno.

Jedan podnosilac koji je dobio pseudonim žrtva 15-6, povukao je prijavu, zbog čega nije uključen u izveštaj.

Ova kancelarija, uz izveštaj koji podnosi pretpretresnom sudiji Nikolasu Gijou je istovremeno podnela i 19 poverljivih ex parte aneksa, koji sadrže podatke o identitetu žrtava. Jedino sudija za prethodni postupak ima pristup ovoj dokumentaciji.

Kod nekih od potencijalnih žrtava, VPO je zatražila dodatne informacije preko njihovih advokata, dok je neke kontaktirala direktno.

Žrtva je stvarna osoba koja je lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu, a kao direktan rezultat zločina koji je u okviru nadležnosti specijalizovanih komora i naveden u optužnici koju je potvrdio sudija za prethodni postupak.

Nakon što se potvrdi optužnica, a dovoljno ranije pre nego da se slučaj otvori, osoba koja tvrdi da je žrtva nekog zločina koji je naveden u optužnici, može da podnese prijavu da bude prhvaćena kao žrtva koja učestvuje u postupku (VPP). Da bi to postala ona mora da tačno navede kako se on ili ona, kvalifikuju kao žrtva i da navede lokaciju i datum navodnog zločina u kojem je pretrpela štetu.

U slučaju Tači i ostali, žrtve mogu da svedoče o događajima koji su se dogodili na Kosovu i oblastima severne Albanije između marta 1998. i septembra 1999., odnosno zločinima koji se tiču dozvole ili podrške pripadnika „OVK“.

Podnosioci prijava naveli su sledeće zločine u kojima tvrde da su bili žrtve: Progon, zatvaranje, okrutno postupanje ili drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, nestanci.

„Svi ovi zločini koji su navedeni u prijavama grupe A su zločini koji su navedeni i u potvrđenoj optužnici koja vremenski i prostorno potpada pod okvir potvrđene optužnice“, navodi se u izveštaju.

Šest podnosilaca prijava za status žrtve se, kako se navodi u izveštaju VPO-a, mogu smatrati direktnim žrtvama, dok 11 njih indirektnim, čiji su članovi porodica ili ubijeni ili nestali.

Što se tiče indirektnih žrtava, svi koji su podneli prijave, a za koje VPO traži status žrtve – neposredni su članovi porodica (supružnici, braća, sestre, deca) direktnih žrtava, koji tvrde da su pretrpeli mentalnu ili materijalnu štetu kao rezultat nestanka ili ubistva.

Među ovih 19, odnosno 18 mogućih žrtava, 9 je srpske nacionalnosti, koji tvrde da su direktne žrtve kidnapovanja, mučenja, nezakonitog pretvaranja okrutnog postupanja, i to u istom pritvornom centru koji je naveden u potvrđenoj optužnici, za vreme koje je obuhvatila optužnica.

Jedna od srpskih žrtava tvrdi da je direktna žrtva kidnapovanja, mučenja, nezakonitog pritvaranja i okrutnog postupanja od strane „OVK“ na nepoznatoj lokaciji, na Kosovu, u periodu obuhvaćenom optužnicom. Ova osoba je podnela lekarska uverenja o fizičkoj i duševnoj boli fotografije uništene imovine kao i dokumentaciju o gubitku prihoda.

„Oni navode da su pretrpeli fizičku, mentalnu i materijalnu štetu, kao posledicu ovih zločina“, navodi se u izveštaju.

Četvoro od njih nisu podneli dokumentaciju u prilogu sa kojom mogu da podupru da su pretrpeli štetu, dok je peta žrtva podnela psihijatrijski izveštaj o duševnoj patnji.

Šest podnosioca prijave su albanske nacionalnosti, a jedan od njih tvrdi da je „OVK“ 1997. pucala u njega. Ipak, jedino za ovu osobu u izveštaju ne postoji preporuka o statusu žrtve, (grupa B).

Ostale tri žrtve kažu da su indirektne žrtve, članovi iste porodice, čijeg su oca, odnosno muža zatvorili pripadnici „OVK“ i oni nikada više nisu saznali išta o njemu. Iako su naveli da su pretrpeli duševnu bol, nisu podneli dokumentaciju.

Za tri žrtve iz iste porodice se ne navodi njihova nacionalnost, a ova porodica je zatražila status žrtve takođe, jer su im oca, odnosno muža, kako navode – kidnapovali i ubili pripadnici OVK na Kosovu, da bi njegovi ostaci bili pronađeni, i identitet utvrđen 2010.

U ime kancelarije za zaštitu žrtava Fidel Madlonon je istovremeno zatražila i zaštitne mere za 17 predloženih žrtava, uz preporuke. Tvrdi da objektivno postoje izvesni rizici za sve podnosioce ovih prijava zbog čega se traži i sakrivanje njihovih identiteta, ali i druge zaštitne mere.

Inače, podsetimo, nešto ranije ovog meseca, sudija za prethodni postupak Nikola Giju izdao prvu odluku u vezi sa učešćem žrtava u predmetu protiv Saljiha Mustafe i to tako što su četiri prijave odbačene kao neprihvatljive.

O tome opširnije u: Specijalni sud odbacio četiri prijave za žrtve protiv Saljiha Mustafe

Takođe pre nekoliko dana završena je i treća statusna konferencija u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Dok tužilaštvo pokušava da zaštiti identitet svedoka u mukotrpnom procesu obezbeđivanja i svedoka i njihove sigurnosti, naglašavajući da je „zastrašivanje svedoka realnost“, odbrana optuženih se žali upravo na to – da postoji 124 svedoka čiji se identitet sakriva i ne zna se čak ni, kako navode „rezime njihovog svedočenja“.

Nedavno je i iz Brisela procureo navodno dokument od 11. februara sa govorom predsednice Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarine Trendafilove pred predstavnicima šefova misija država članica Evropske unije (EU), u kojem je upozorila da se ova institucija suočava za neprestanim pritiscima koji imaju za cilj da se potkopaju institucije koje se bave suđenjima za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici Oslobodilačke Vojske Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.