Fajzer započinje testiranje vakcine protiv kovida-19 na trudnicama

FOTO: Vakcina Fajzer "BionTech"/RTV Mir
FOTO: Vakcina Fajzer „BionTech“/RTV Mir

Pfizer i BioNTech počeli su međunarodno istraživanje sa 4.000 volontera kako bi procenili sigurnost i učinkovitost njihove vakcine na zdravim trudnicama, saopšteno je iz ovih kompanija u četvrtak, prenosi Reuters.

Trudnice su u većem riziku od razvoja ozbiljnijeg oblika COVID-19, a mnogi zdravstveni radnici preporučuju da pojedine žene u visokorizičnim pozicijama prime vakcinu protiv kovida-19 čak i bez dokaza da su sigurne za njih.

Prošle sedmice je američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcine protiv COVID-19. Brojni zdravstveni stručnjaci već godinama zagovaraju da bi trudnice trebalo da budu uključene u rano ispitivanje vakcina.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih ispitivanja u SAD koja su korišćena kako bi dobili odobrenje za hitnu upotrebu korišćenja vakcine protiv kovid-19.

Proizvođači lekova kažu da je prvo trebalo da se osiguraju da su vakcine generalno sigurne i efikasne. Kako su javili iz Fajzera i Bionteka prve trudnice već su primile prve vakcine.

Nova studija biće sprovedena na trudnicama starijim od 18 godina u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambikeu, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će vakcine primati u dve doze u razmaku od 21. dan što je isti režim korišten za generalnu vakcinaciju.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.