Zabrana posete Vulinu i Udovičiću

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila da su prištinske vlasti zabranile ministru Aleksandru Vulinu i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću da posete Kosovo.

"Ovoga puta ne radi se samo o običnoj zabrani ministrima Vlade Republike Srbije da obiđu srpski narod na Kosmetu, već o onemogućavanju države Srbije da pomogne najboljim srpskim studentima u Pokrajini da usavrše svoja znanja i talente", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo pozvala je nadležne i medjunarodnu zajednicu da reaguju i da ne dozvole Prištini da i "studente diskriminiše po nacionalnoj osnovi, tako što će srpskim studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugroziti osnovno civilizacijsko pravo na školovanje i obrazovanje". 

Ministri Aleksandar Vulin i Vanja Udovičić trebalo je da danas, u Mitrovici, uruče stipendije Fonda za mlade talente najboljim studentima završnih godina akademskih studija Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Mitrovici. 

Reč je o šest studenata sa Prištinskog univerziteta koji su dobili državne stipendije po Konkursu za stipendiranje 1.200 najboljih studenata završnih godina akademskih studija na fakultetima/univerzitetima čiji je osnivač Republika Srbija u školskoj 2013/14. godini, dodaje se u saopštenju.

Celo saopštenje za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju možete pogledati ovde

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.