UN sakrile izveštaj o korišćenju osiromašenog uranijuma?

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

U šokantnom tekstu, objavljenom nedavno, kaže se da su UN sakrile izveštaj po kojem je skoro 10 tona osiromašenog uranijuma bačeno na Kosovo 1999. godine tokom tadašnjeg bombardovanja NATO-a. Posledice su da će stanovništvo na Kosovu oboljevati od karcinoma i leukemije. U izveštaju se ide dalje sa objašnjenjem da je NATO bombardovanje izvedeno u vreme setve i da je bačeni osiromašeni uranijum uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode što je imalo kratkoročne i dugoročne posledice na lanac ishrane.

Izveštaj Bakari Kante, šefa misije za zaštitu životne sredine UN iz 1999. u vezi sa strahovitim posledicama bombardovanja Srbije nikada nije objavljen.

Maja 1999. godine Ujedinjene nacije su sakrile od javnosti izveštaj Bakari Kante, šefa prve misije programa za zaštitu životne sredine UN (PMKB) o posledicama po životnu sredinu od bombardovanja Jugoslavije.

UN nikada nisu objavile taj tekst ali se kaže da su njegovi delovi izašli u javnost zahvaljujući intervjuu nezavisnog američkog novinara Roberta Sparksona, sa izvestiocem iz međunarodnog instituta u Ženevi.

Novinar je uspeo da dobije Kantin izveštaj od svog izvora iz PMBK i da ga objavi juna 1999. u švajcarskom dnevnom listu 'Le Courrier' u članku pod naslovom "Sakriven alarmantan izveštaj o posledicama bombardovanaj Jugoslavije: Otrovi koje UN ne žele da vide".

Sparkson je govorio o tome kako je izveštaji o posledicama po zdravlje od upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom na Balkan bio kritikovan i menjan u kancelarijama Ujedinjenih nacija, prenosi "Kosovapress".

Dvanaest godina posle svog boravka u Jugoslaviji koja je u to vreme još uvek bila bombardovana, u maju 1999. godine, kada je bio u okviru misija drugih agencija UN, Bakari Kante je predao izveštaj PMBK koji govori o ekološkoj katastrofi atmosfere i gornjeg sloja zemlje koji je bio stalno kontaminiran toksičnim materijama zbog bombardovanja industrijsko – hemijskih postrojenja i upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom. 

Izveštaj je bio kategoričan u oceni da će buduće generacije koje žive na bombardovanoj zemlji patiti od karcinoma, leukemije, velikog broja abortusa, a da će broj deformacija kod novorođenčadi rasti. 

Kante je dalje u izveštaju rekao da je zbog bombardovanja priroda u Jugoslaviji zaražena toksičnim materijama među kojima je najopasniji bio poluhlorisani bifenol (PCB), vrlo kancerogen i izazivač imunoloških oboljenja. Izveštaj naglašava da je jedan litar PCB-a dovoljan za kontaminaciju na milijarde galona vode.

U svom izveštaju Kante je takođe upozorio: "NATO bombardovanje je bilo u vreme setve narodne hrane – kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i povrća. Bačeni osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo kratkoročnim i dugoročnim posledicama na lanac ishane". 

U PRILOGU OVOM TEKSTU PODSEĆAMO DA JE PRE NEKOLIKO DANA KOSSEV PRENEO VEST IZ KOSOVSKE ŠTAMPE O SLUČAJEVIMA KANCERA U OBILIĆU. BEZ DA PREJUDICIRAMO EVENTUALNU POVEZANOST, OVU VEST MOŽETE POGLEDATI OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.