Za Kurtija bi ZSO bila „fatalan udarac“ Ustavu, Petković mu kaže da ga on zadaje procesu normalizacije

FOTO: KoSSev

Zajednica opština sa srpskom većinom bila bi fatalan udarac po naš Ustav, ponovio je svoj poznati stav po pitanju formiranja ovog tela kosovski premijer Aljbin Kurti. U svojoj reakciji na ovu njegovu izjavu, direktor Kancelarije za KiM naveo je da njome zapravo Kurti zadaje „fatalan udarac“ ali procesu normalizacije.

U istom danu kada je govoreći o aktuelnim problemima na Kosovu, te potpisanim sporazumima, francuski predsednik Emanuel Makron, Kurtija i Vučića pozvao na odgovornost, a konkretno Prištinu da formira ZSO – Kurti je na virtuelnoj Mirovnoj konferenciji govorio o razlozima za njeno neformiranje.

Naglasak je ovoga puta stavio na to da se ova Zajednica, prema predloženom Statutu za nju – kosi sa kosovskim ustavom.

„Nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 člana njegovog predloženog Statuta u suprotnosti sa našim Ustavom“, kazao je na ovoj konferenciji Kurti.

Da ovim svojim izjavama Kurti „svakodnevno zadaje fatalan udarac procesu pomirenja normalizacije odnosa sa Beogradom“, smatra direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Posebno Petković javnosti ukazuje na to da Kurti ponovo otvoreno govori da nema nameru da formira ZSO naočigled svih međunarodnih aktera.

„Posle Berlinskog procesa, sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jasnih reči predsednika Emanuela Makrona i njihovim zajedničkim porukama o važnosti povratka dijalogu i poštovanju prethodnih sporazuma, a uoči dolaska ‘velike petorke’ gde svi traže formiranje ZSO – Кurti govori da od toga nema ništa“.

Postavio je i pitanje – Dokle će međunarodna zajednica nemo da posmatra kako Кurti ruši dijalog i obaveze preuzete pre više od deset godina u Briselu?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.