Za Denisa Murića zlatna Arena Pulskog festivala; Ničije dete sa tri Arene

Srednjoškolac iz Zvečana, Denis Murić, nastavlja svoj glumačko-pobednički niz. Na nedavno završenom, 62. Pulskom festivalu, za ulogu u filmu "Ničije dete" dobio je Zlatnu arenu, beležeći tako još jedno priznanje za svoju glumu. Film mladog reditelja Vuka Ršumovića, u kojem Denis glumi glavnu, ulogu poneo je još dve Zlatne arene. 

Zlatna Arena za glumačko ostvarenje dodeljena je Muriću za ulogu Pućketa u filmu Ničije dete, a u okviru sekcije "Hrvatski program – manjinska kooprodukcija". Kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici Pulskog festivala, nagrada je dodeljena mladom glumcu koji "svojom snažnom izvedbom pokriva iznimno širok raspon egzistencijalnih i fizičkih stanja i emocija."

I za film i za glavnog glumca niz nagrada

Pored mnogobojnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima za film, i glavni glumac je dobio više nagrada za svoju glumu. 

Tako je za najboljeg glumca proglašen na 43. Festu, marta ove godine, a pre toga je dobio specijalnu nagradu za zaštitu dece na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Abu Dabiju. 

 

Ničije dete je u istoj sekciji dobio i zlatnu Arenu za najbolji film, i to za, kako se navodi, "potresan i važan film inspiriran šokantnom i istinitom pričom," ali i za režiju koja je dodeljena reditelju filma, Vuku Ršumoviću za "briljantan prvi redateljski pothvat dodatno impresivan zbog izuzetnog rada s djecom i naturščicima."

Ničije dete je i publika visoko ocenila ocenom 4,48, plasiravši se tako na 5. mesto u kategoriji glasova publike. 

Na festivalu koji je proslavio nekadašnju jugoslovensku kinematografiju i jednom od najvećih brendova stare države, ove godine dominirali su srpski filmovi, osvojivši ukupno 11 nagrada. Film "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića dobio je najviše glasova publike i tako osvojio nagradu publike "Zlatna vrata Pule". Još jedan srpski film "Pored mene" Stevana Filipovića – dobio je Zlatnu Arenu za najbolji dugometražni film i to od međunarodnog žirija. 


"Ničije dete" u Zvečanu: Želja da delimo i čuvamo svoj kulturni identitet


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohju Marko Đurić čestitao (Tanjug):

"U ime Kancelarije i svoje ime Vama, Denisu Muriću, 15.godišnjem dečaku iz Zvečana, sa našeg Kosova i Metohije i ekipi Vašeg rediteljskog prvenca, upućujem najiskrenije čestitke za osvojene tri Zlatne arene za najbolju ulogu, za najbolju režiju i za najbolji film, u okviru sekcije Hrvatski program – manjinska kooprodukcija. 

Ovo su poslednje u nizu nagrada, koje ste sa vašim filmom osvojili na domaćim i međunarodnim festivalima, što predstavlja veliko priznanje za srpsku kinematografiju, čime se svi ponosimo.

Silovita i snažna emotivna priča, film 'Ničije dete' na jedinstven način progovara o etičnosti i o ljudskom identitetu u nesrećnim okolnostima, u osvit sukoba u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Pored briljantne režije, film je obeležila i nadahnuta gluma svih glumaca koji se u njemu pojavljuju, a pre svega zrelo ostvarenje dečaka Denisa Murića i Pavla Čemerikića. 

Film je pravi podvig duha i nesvakidašnjeg dara koji je, na svim pozornicama gde je prikazan, zasijao punim sjajem i pokazao svoju posebnost. 

Još jednom primite moje najiskrenije čestitke za radost koju ste nam priredili u očuvanju srpskog kulturnog identiteta." 

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.