Dačić pisao Banu: Kosovo ne može u UNESCO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu povodom namere Kosova da postane članica UNESCO-a, navodeći u pismu da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer se Kosovo ne može smatrati državom.

On je u pismu, koje je dostavljeno Tanjugu iz Ministarstva spoljnih poslova, istakao da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji.

To je za Srbiju neprihvatljivo, istakao je Dačić i kao poslednji  takav primer naveo nastojanja Kosova ka članstvu u UNESCO-u.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko," istakao je Dačić u pismu.

On je ukazao da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u UNESCO-u predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.