Stižu osude hapšenja Molićaja: Politička osveta, pravosuđe stavljeno u Kurtijevu službu

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) rekao je da je večerašnje hapšenje predsednika Socijaldemokratske partije Dardana Molićaja (Molliqaj) ukus čiste političke osvete.

Abdidžiku kaže da je hapšenje Molićaja na taj način neprihvatljivo za njegovu stranku i protiv je osnovnih standarda demokratije.

„Kurti i njegova Vlada ne smeju da koriste policijsku moć za političke pretnje i hapšenja; posebno kada za alternativu imaju normalno i ljudsko posezanje ka proceduralnim putevima, a prema već poznatim pravilima. Pozivam agencije za sprovođenje zakona da zadrže svoj profesionalni i nezavisni integritet i da ne postanu deo ovog političkog teatra paranoične vlade“, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Na Molićajevo hapšenje reagovao je i poslanik Bedžet Pacoli, koji je rekao da je takvo hapšenje „loša vest za demokratiju“.

Molićaj je večeras uhapšen zbog šamaranja policajca tokom subotnjeg protesta protiv poskupljenja struje, koji je sazvala stranka koju vodi.

PSD: Pravosuđe stavljeno u Kurtijevu službu

Socijaldemokratska partija saopštila je da je pravosuđe stavljeno u službu vlade premijera Aljbina Kurtija, nakon hapšenja predsednika ove stranke Dardana Molićaja.

Prema PSD-u, hapšenje Molićaja izvršeno je nezakonito i skandalozno. U PSD-u tvrde da se policijska poternica izrađuje upravo nakon njegovog hapšenja.

„Pozivi za razgovor, odnosno njihov lični podnesak od strane Kosovske policije nisu realizovani u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Nasilno lišavanje Dardana slobode predstavlja zloupotrebu moći od strane čitavog odgovornog lanca u okviru pravosudnog sistema. Njegovo hapšenje je potpuno nesrazmerno i nesaglasno zakonskim uslovima za takvu akciju. Ovo hapšenje moglo je da usledi bilo kada. Bio je u kancelariji i na raznim sastancima u Prištini tokom ova dva dana. Sada, nakon što je uhapšen, razumemo da je u toku izrada policijske poternice“, kaže se u njihovom reagovanju.

Socijaldemokratska partija dalje kaže da će ih pozvati na odgovornost i preduzeti sve pravne radnje protiv svih onih koji su večeras zloupotrebili vlast lišavanjem slobode Dardana Molićaja.

„Današnje nepotrebno hapšenje je politički motivisano i predstavlja direktan atak na naše opozicione akcije“, zaključuje se u njihovom reagovanju.

Uhapšen Dardan Molićaj, medijski navodi da je uhapšen pred ulazak u TV studio

U Prištini na protestu zbog poskupljenja struje manji incidenti, vlada kaže miran zahvaljujući policiji

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.