YIHR Stefanoviću: Hapšenje, a ne priznanje jedinicama koje su sakrivale leševe albanskih civila

yihr rs
FOTO: YIHR.rs

„Nakon otkrivanje masovne grobnice trebalo bi da uslede hapšenja, a ne priznanja za jedinice koje su učestvovale u skrivanju leševa“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u pismu ministru policije Srbije, Nebojši Stefanoviću. Stefanović je juče prisustvovao proslavi Dana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Batajnici gde su pre 18 godina, u okviru policijskog poligona SAJ-a, pronađena 744 posmrtna ostatka civila – kosovskih Albanaca stradalih 1999. godine u zločinima tokom sukoba na Kosovu. 

„MUP Srbije kao i SAJ, čijoj ste proslavi Dana jedinice juče prisustvovali, učestvovali su u prikrivanju leševa žrtava ratnih zločina na Kosovu (1999 – 2001) na prostoru Centra za obuku SAJ u Batajnici, stoga u ovoj, ali i svakoj sličnoj prilici kao što je proslava Dana jedinice morate pokazati odgovornost i barem iskazati poštovanje za 744 civila čija su tela skrivana na strelištu jedinice MUP-a Srbije pune dve godine“, navode iz YIHR-a.

Iz YIHR-a podsećaju na zvanične podatke da su osim Batajnice, masovne grobnice sa posmrtnim ostacima kosovskih Albanaca pronađene i u Petrovom selu (61 telo), kod jezera Perućac (84 tela), kao i u masovnoj grobnici Rudnica (52 tela).

Iako se sukob na Kosovu završio pre dve decenije, YIHR ocenjuje da su „zločini srpske policije, vojnih i paravojnih snaga nad albanskim stanovništvom još uvek tabu tema u javnosti“.

Navode da je prema podacima Fonda za humanitarno pravo operacija uklanjanja leševa albanskih civila sa Kosova i njihovog pokopavanja „isplanirana u samom državnom vrhu“, a da je u njoj učestvovalo „više od 100 osoba koje su bile visokorangirani službenici MUP-a Srbije“.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva Stefanovića i MUP Srbije da ispita sve navode Fonda za humanitarno pravo i „utvrdi odgovornost i procesuira službenike MUP-a koji su učestvovali u operacijama skrivanja leševa“.

Zaključuju da je „izvinjenje porodicama žrtava i preuzimanje odgovornosti za zločine i operacije koje je MUP sprovodio tokom i neposredno nakon rata na Kosovu“ minimum koji Stefanović može učiniti kao aktuelni ministar unutrašnjih poslova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.