Haradinaj: Vetropark na Severu Kosova 2021.

Haradinaj Helt
FOTO: Koha

Projekat izgradnje vetroparka u Bajgori, nedaleko od Mitrovice, vredan 170 miliona evra, sastojaće se od 27 turbina i biće završen do 2021, saopštio je danas odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, prenosi prištinska Koha.

„Finansijski zaključak sa Evropskom bankom za razvoj i obnovu (EBRD) potpisan je juče. Biće to najveći projekat obnovljive energije na Kosovu“, poručio je je Haradinaj na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkim ambasadorom u Prištini, Kristijanom Heltom (Christian Heldt).

Vetropark u Bajgori imaće kapacitet od 105 megavata, odnosno, činiće 10 odsto ukupne proizvodnje električne energije na Kosovu, čime će se, po navodima iz EBRD, izbeći emitovanje 247.000 tona ugljen dioksida na godišnjem nivou, dajući značajan doprinos ublažavanju klimatskih promena.

Najava o izgradnji vetroparka u Bajgori stiže u periodu kada se beleži visok nivo zagađenosti vazduha na Kosovu, ali i u čitavom regionu. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda na Kosovu od ovog jutra, negativna merenja beleže se na celom Kosovu osim u mestu Đeneral Janković, gde je zagađenost „umerena“.

Još februara SOWI Kosovo najavio je da će se nedaleko od Severne Mitrovice graditi vetropark. Tada je rečeno da je reč o zajedničkom poduhvatu Nemačke i Kosova.

Pre dva dana, po navodima kosovskih medija, Kosovu je od strane EBRD odobren kredit u iznosu od 58 miliona evra za izgradnju vetroparka. Drugi deo obezbeđen je od strane Erste Group Bank i NLB, dok će garant za kredit biti nemačka agencija za izvoz „EulerHermes“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.