Vulin u poseti Kosovskoj Mitrovici: Prištinski univerzitet ostaje naš univerzitet

Vlada Srbije ima jasnu orijentaciju da prištinski univerzitet ostaje naš univerzitet. O Univerzitetu se neće donositi odluke bez Univerziteta, profesora i studenata kao što se o Srbima na Kosovu i Metohiji neće odlučivati bez njih, naglasio je danas ministar za rad boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin. On je u Kosovskoj Mitrovici, gde se sastao sa rukovodstvom ove visokoškolske ustanove, istakao da će studenti ovde učiti po srpskim planovima i programima, da će ih finansirati Vlada Srbije i da će Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije biti i dalje nadležno za prištinski univerzitet. Ministar Vulin, koji je u prošlosti obavljao i funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sa rukovodstvom Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici sastao se dan nakon posete aktuelnog direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, a posle nedavnih tenzija u vezi sa statusom ovog univerziteta. Sa Vulinom su bili i njegovi stranački saborci – bivši i sadašnji šef liste Srpska – Aleksandar Jablanović i Slavko Simić. Ministar za rad, socijalna i boračka pitanje danas je posetio i porodicu Vučetić iz Kosovske Mitrovice. Šestogodišnji Borivoje Vučetić je 4. februara 2012. godine povređen u eksploziji bombe koju je  još uvek nepoznato lice, bacilo kroz prozor njihove kuće u Bošnjačkoj mahali.

„Bez univerziteta, Kosovska Mitrovica ne bi mogla da bude isti ovaj grad. Srbi bez univerziteta ne bi mogli da opstanu, da traju i da se razvijaju. Vlada Srbije će podržavati univerzitet i bez univerziteta nikada neće donositi odluke o univerzitetu,“ rekao je Vulin.

Kosovo je integralni deo Srbije a ona poštuje rezoluciju 1244

“Srbija će poštovati svoj Ustav, Kosovo i Metohija nikada neće biti priznata kao nezavisna država i Srbija nema ni najmanju nameru da menja svoju politiku,” rekao je Vulin novinarima, odgovarajući na pitanje kako će Srbija reagovati, ako uslov za ulazak u Evropsku uniju bude priznavanje KiM.
On je istakao da je Kosovo integralni deo Srbije, da Srbija poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i u skladu sa njom se i ponaša.  

“Svi koji misle da mogu da uređuju spoljnu, ili unutrašnju politiku Srbije, moraju da znaju da je to nemoguće,” rekao je Vulin.

Ministar je podsetio da ni sa jednog zvaničnog mesta, ni sa mesta gde se pregovara za ulazak u EU, nikada nisu stigle takve ideje, ni takva pitanja.

Komentarišući situaciju sa zabranom ulaska cisterni na Kosovo i Metohiju, Vulin je naglasio da je to pitanje odgovornosti.

“CEFTA sporazum je potpisala UNMIK administracija kao najviši organ međunarodne zajednice u skladu sa rezolucijom 1244.

Ja ovim putem pitam UNMIK da li je on odustao od svog mandata i kada misli da se oglasi po pitanju onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji,” rekao je Vulin.

On je naglasio da se od UNMIK-a očekuje da uspostavi vladavinu prava i da uspostavi sprovođenje CEFTA sporazuma – na šta su se i obavezali.

On je izrazio zadovoljstvo što je svake godine, kako je rekao, sve veći broj upisanih studenata na fakultetima prištinskog univerziteta, jer to svedoči o kvalitetu i značaju ove ustanove.

Rektor prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, rekao je da je poseta ministra Vulina Univerzitetu dokaz podrške Vlade Srbije sa Aleksandrom Vučićem na čelu, opstanku i razvoju ovog Univerziteta.

„Univerzitet, zdravstvo i crkva su sveto trojstvo opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,“ istakao je Milačić i dodao da je konkretan dokaz kvaliteta studenata sa ovog univerziteta to što dva ovdašnja studenta, zahvaljujući angažovanju Vulina, studiraju na Diplomatskoj akademiji u Beogradu, na post-diplomskim studijama.

Borivoje Vučetić proslavio 6. rođendan u društvu ministra Vulina

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin, posetio je i ove godine porodicu Vučetić iz Kosovske Mitrovice, u kojoj mali Borivoje danas puni 6 godina. Iako je operisan, Borivoje i danas živi sa gelerom u vratu, a roditelji kažu da cela porodica i dalje trpi posledice ovog događaja.

Borivoje je učenik predškolske ustanove "Danica Jaramaz". Ne priča rado sa novinarima, ali je pokretom glave potvrdio da je dobar đak i da je srećno zaljubljen. Ipak, roditelji kažu da ni danas, nakon četiri godine, stan ne napušta bez njihove pratnje, čak ni da bi se poigrao ispred zgrade. Nakon incidenta, Vučetići su se preselili iz Bošnjačke mahale u jedan od tri solitera u Kolašinskoj ulici. Žive skromno od 11.000 dinara minimalca koje Borivojev i Miličin otac – Stevica, prima od svoje firme. Snežana ne radi, iako bi to želela. Na novinarsko pitanje upućeno ministru Vulinu da li je moguće zaposliti bar jednog od njih, on kaže da za to može da se nađe rešenje u razgovoru sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Borivoje je primer kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji, jer se nasilje nad njima ponavlja i nasilje nad njima se ne rasvetljava, rekao je Vulin.

„Borivoje je lice Srba na Kosovu i Metohiji. Rođen je kad i moj sin i veliko mi je zadovoljstvo da ga vidim da raste, da je svake godine sve lepši, sve pametniji i sve viši. Radujem se tome, ali sam veoma tužan što istina o njegovom prekinutom detinjstvu nikako da nam bude poznata,“ istakao je Vulin.

On je izrazio očekivanje da će se međunarodna zajednica oglasiti makar i da saopšti da nema novih saznanja, da, kako je rekao Vulin, „kaže da nije zatvorila slučaj i da će jednog dana možda nešto uraditi i da kaže da ovo dete ima pravo na istinu“.

U trenutku napada, Borivoje je imao dve, a njegova sestra Milica 9 godina. Usled povreda, oboje su smešteni – najpre u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, da bi potom bili prebačeni na dečju kliniku u Beogradu. 
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.