Vulin: Tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije

vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vest je ažurirana

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je danas, komentarišući najavu novog premijera u kosovskoj vladi, Aljbina Kurtija, da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, da to ima smisla „kao kada bi ustaše tužile jasenovačke logoraše“ i da to, kao ni najava formiranja vojske neće proći bez odgovora Beograda.

„Da Šiptari tuže Srbiju za genocid ima smisla kao kad bi ustaše tužile jasenovačke logoraše“, rekao je Vulin za Večernje novosti.

Vulin je poručio da je samo od dolaska međunarodne zajednice na Kosovo ubijeno više od 1.000 Srba i da za to niko nije odgovarao, a da je proterano više od 200.000 Srba.

„Ni pokušaj stvaranja vojske, ni tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije“, rekao je Vulin i dodao da je Vojska Kosova ozbiljna pretnja miru na Balkanu.

On je rekao i da je Kurti na čelo ministarstva odbrane postavio osuđenog ratnog zločinca.

Dačić: Sastavljači tužbe da obavezno konsultuju porodice stradalih Srba na KiM

Osim Vulina, šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, komentarisao je najavu Kurtija o podnošenju tužbe protiv Srbije za genocid.

Poručio je „sastavljačima Kurtijeve tužbe“ da obavezno konsultuju porodice žetelaca iz Starog Grackog, ubijenih iz autobusa „Niš-ekspresa“, streljane dece u Goraždevcu, postradalih kod Radonjičkog jezera i u Klečki, kao i „svakog od onih 200.000 Srba koji je OVK proterala sa Kosova“.

„To bi zaista bio jedinstven slučaj u pravnoj praksi da dželat sudi žrtvi i ako je to jedna od prvih tačaka Kurtijevog programa, onda se gasi i najmanja nada za oživljavanje dijaloga“, rekao je Dačić za Novosti, prenosi Tanjug.

„Naročito je opasna najava uvođenja obaveznog vojnog roka, jer bi time Srbi praktično bili naterani da služe tzv. Vojsci Kosova koja je nastala rušenjem svih važećih sporazuma i u kojoj bi oni sutra, ne daj Bože, bili naterani da pucaju na svoju braću“, dodao je Dačić.

O tome šta je mandatar za novu kosovsku vladu poručio na današnjoj sednici na kojoj je izglasana nova kosovska vlada kao i o reakcijama poslanika čitajte u posebnoj vesti:

 Izglasana nova kosovska vlada

Danas

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.